Парламентарната правна комисия отложи гласуването за връщане прага на преференциите на 7%. Предложението беше направено от народния представител от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов.

"Искането за отлагане е с оглед обстоятелството, че е добре деинституциално да изчакаме становище на администрацията на президента. Вносителите имахме волята, че сме готови да подложим въпросът за преференциите отново на обсъждане. Това е индикатив за това, че сме готови да се осмисли решението", заяви Кирилов.

Депутатите от БСП не присъстваха на заседанието.

ГЕРБ влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките и сега се отказват - етикетът на всичко това е правен хаос,  каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

"По отношение на ветото и това, че днес са оттеглили предложението си парламентът да гледа поправки на поправките, които още не са публикувани, вече не смея нищо да коментирам преди да изтекат поне няколко часа от последната им приумица. 26 часа им обяснявахме не правете тези грешки. Нареди им Борисов, та се поправиха. Сега ще гласуват точно обратното. Влязоха сами в кашата да предлагат поправки на поправките, сега се отказват", коментира Нинова.

Тя определи това като правен хаос. По думите й това е подигравка с правото и с парламентаризма. "Така не се прави. Неслучайно всички и юристи, и конституционалисти, и адвокати се оттеглиха и от Правен съвет. Изтеглиха си имената от страницата на парламента, защото не искат да ги мърсят с това най-ниско равнище на законодателния процес в България", подчерта лидерът на БСП.

На 14 февруари след 12-часови дебати парламентът прие промени в Изборния кодекс, които предвиждат изменения в преференциите - за евроизборите кандидатът трябва да получи действителни гласове не по-малко от националната избирателна квота, а за парламентарните не по-малко от регионалната квота, като по този начин отпадна предишното изискване за валидност на преференцията от минимум 7% от гласовете. Няколко дни по-късно - на 18 февруари, председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов свика спешно заседание на Изпълнителната комисия и от партията обявиха, че ще върнат преференциите и ще задействат процедура за нова избирателна комисия.