Имаме амбицията да осигурим 50-53 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите, каза пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Той съобщи, че това вероятно ще бъде взето като решение още тази седмица.

Добавките към пенсиите за Великден и Коледа са традиционни. За последните коледни добавки правителството осигури почти 52 млн. лева, а ги получиха 1 290 600 пенсионери. Допълнителната сума обикновено е в размер на 40 лева и се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 348 лева включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 година. През 2018 г. прагът на бедност беше 321 лв.

Преди да се вземе решението за празнични добавки към пенсиите финансовият министър Владислав Горанов обикновено обяснява ситуацията така: "Работим върху това, правят се изчисления. Вижда се, че от трансферите за Държавното обществено осигуряване е реалистично да се очакват спестяванията, което да даде възможност на правителството в тази посока".

Томислав Дончев участва днес в срещата с премиера, социалния министър, управителя на НОИ, представители на синдикатите по темата за промяна в пенсионната формула и влиянието й върху размера на пенсиите. След срещата се разбра, че премиерът Бойко Борисов е наредил да не се допуска ощетяване на нито едно лице, като разговорите за това как да се изпълни това поръчение, ще продължат. По новите правила се очаква за около 60% от бъдещите пенсионери пенсиите да се увеличат, за 11% да няма промяна, но за близо 30% - да намалеят.

"Искам ясно да кажа, че всички интерпретации, спекулации, че ще има намаляване на пенсиите са неверни. Те не са неточни, те са неверни. Никой няма право да намалява пенсиите не на 30%, не на 1%, на един български пенсионер" заяви Дончев. "Най-важното е да успокоим хората, за които пенсията е единственият доход. Позволете ми да го кажа за трети път - няма да има намаляване на пенсиите на нито един български пенсионер", категоричен е вицепремиерът.