Кабинетът се отказва от решението да закупи нов правителствен самолет. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет.

"Не ща да купуваме нов самолет. Мъчно ми е за пилотите, екипажите и за пътниците. След това, който иска да купува", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Завчера пак отказа автопилотът на самолета. Не можем да кажем защо. Сега пак отива на ремонт в Женева", разясни той техническото състояние на правителствения "Фалкон".


От думите му стана ясно, че с част от парите, заделени за нов самолет, ще бъдат изградени две спортни съоръжения в Пловдив - на Локомотив-Пловдив и Ботев-Пловдив. Сумата, която правителството ще отпусне за двете съоръжения, е в размер на 37 млн. лева.

В края на миналата година правителството одобри доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията във връзка с доставката на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение. Новият правителствен самолет трябваше да замени досегашния 19-годишен "Фалкон", с който се возят първите в държавата. Бяха планирани средства в размер до 55 млн. лева.

В момента полетите със специално значение се извършват от две летателни машини - "Фалкон" и "Еърбъс". Преди дни отказа автопилотът на правителствения "Фалкон", а през ноември, когато и премиерът Бойко Борисов бе на борда, машината кацна аварийно в София.

През април, при кацане в Брюксел, самолетът спука гума.

През февруари 2015 г. пък се наложи машината да кръжи над София и да кацне обратно, защото колесникът й не се прибра при излитане за Брюксел.