Кабинетът реши да купи нов правителствен самолет след няколко случая на технически проблеми във въздуха през годините назад, единият от които само преди месец.

"Правителството прие решение да възложи на генералния директор на "Авиоотряд 28" да проведе преговори за сключване на договор за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение. Резултатът от преговорите ще бъде докладван на Министерския съвет за приемане на постановление", съобщиха от Министерски съвет след днешното си заседание.

Със същото решение се възлага да бъдат проведени необходимите процедури, съгласно българското законодателство, за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване.

Това се случва след инцидента на 15 ноември, когато малкият правителствен самолет "Фалкон" имаше технически проблеми с навигационната система, докато на борда бяха премиерът Бойко Борисов и делегацията, с която беше в Солун. Още тогава началникът на правителствения авиоотряд ген. Тодор Коджейков призова за закупуване на нова машина.

"Старата апаратура си показва своите дефекти, както една кола, която е на 20 години, не може да я сравняваме с една нова кола. Може би е време да се закупи някакъв нов самолет, в който не се вози само премиерът, вози се и президентът, вози се и министър-председателят - това са ръководството на държавата", каза тогава той.

След този случая самолетът беше "приземен" напълно заради това премиерът и партийната делегация на ГЕРБ пътуваха до Хърватия за конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) с големия правителствен Airbus A319. Местните медии коментираха, че за събитието бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който вероятно отново ще бъде избран, е пътувал в икономична класа с редовен полет на Austrian Airlines.

"Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този "Фалкон" и беше свободен само "Еърбъс", заяви Бойко Борисов след критики на на лидера на БСП Корнелия Нинова.

В днешното решението на Министерския съвет не се уточнява какъв точно самолет се търси.

През последните няколко години обаче имаше доста технически проблеми с "Фалкон"-а, докато вози премиера. През 2014 г. пукна гума при кацане, а през 2015 г. не се прибра носовият колесник.

С въпросната машина пътуват и президентът, и други представители на държавното ръководство.