Малкият правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен ръчно на пистата на летище София, съобщи Нова телевизия. На борда на самолета е имало още осем души.

До мярката се стигнало, след като навигационната система отказала напълно при опит самолетът да се приземи в София.

Системата е изключила и пилотите не са успели да я рестартират, така се е наложило да преминат на ръчен режим. Самолетът е приземен успешно, няма пострадали.

Правителственият "Фалкон" ще бъде спрян, докато не се установи причината за аварията, съобщи директорът на Авиотряд 28 ген. Тодор Коджейков. Той ще апелира за закупуване на нов самолет.

Отказала е навигацията на самолета и машината е приземена на ръчен режим, каза Коджейков, без да дава информация за състава на екипажа. Това, че познават територията на летището, е помогнало, посочи той.

От Министерството на транспорта ще проверят всички летателни системи на самолета. Докато не се открие и отстрани причината, самолетът, който е на 19 години, се спира от полети, каза Тодор Коджейков. Той призова да започне процедура за покупка на друг самолет, защото това не първата авария на тази машина. Става въпрос за живота на хора, този самолет не вози само тези, които управляват държавата, случвало се да превозваме и болни хора, посочи Коджейков.

Борисов се завръща от четвъртата среща на високо равнище в Солун. Акцент по време на срещата бе диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.