Правителството одобри Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини "Страйкър" за Сухопътните войски, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че страната ни ще закупи 198 американски бронетранспортьора и че това е под тавана на одобрената от САЩ цена.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада".

Правителственото решение е прието неприсъствено.

В началото на 2002 година е готов първия прототип, наречен "Страйкър". Тестовете доказват високата мобилност на машината, която може да се транспортира и по-въздух.

"Страйкър" тежи около 19 тона и се задвижва от 7.2-литров 6-цилиндров дизелов двигател Caterpillar C7. Мощността му е 350 конски сили. Осем-колесната машина има максимална скорост от 97 км/ч, а с пълен резервоар може да измине 500 километра. "Страйкър" може да превозва до 9 войника.

Машината може да променя налягането във всичките осем гуми, за да отговаря на условията на терена: магистрала, крос-кънтри, кал/пясък/сняг и извънредни ситуации.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отчете на 15 септември, че усилията на ведомството за изминалите месеци са насочени към развитие на модернизирана, съвременна отбрана и гарантирана защита на националните ни интереси от чужди посегателства. Министърът на отбраната посочи, че за нуждите на механизирана бригада на Сухопътни войски се подготвя проект на договор за придобиване на общо 198 бронирани машини "Страйкър" и машини за поддръжка. Извършва се оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна отбрана и предстои избор на изпълнител на проекта.