Социологическо изследване ще отговори на искането на лидера на "Демократична България" Христо Иванов за предизборна коалиция с "Продължаваме промяната". Това стана ясно от интервюто на бившия премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков пред Нова тв.

"Нашата единствена задача е тези 121 независими депутати. В момента правим измервания кое е по-добре - по-близо сме до тези 121, ако се явим заедно, или сме по-близо, ако се явим поотделно", каза лидерът на "Продължаваме промяната".

На въпрос от водещия дали измерването е социологическо, Петков отговори: "Социология, да".

Той уточни, че в момента от ПП чакат данните, като "въпросът е много важен, защото тук става дума за 3-4 депутата".

"Ще направим това, което е най-оптимално за гласоподавателите, така че да оптимизираме шанса за тези 121", подчерта Петков и увери, че "при всички случаи" ПП ще управлява с ДБ след изборите. Единственият въпрос е дали ще се явят заедно или поотделно, а отговорът му зависи от резултатите от провежданото проучване.

Бившият премиер отправи критики и към лидера на ГЕРБ. Според него Бойко Борисов е вреден както за България, така и за партията си.

"Борисов знае, че при работеща съдебна система, трябва да ходи в затвора. Дори европейските лидери ми казаха - той трябва да се пенсионира. Една от причините да не ни пускат в "Шенген" е, защото ги е страх Борисов да не влезе отново в управлението. Това ми го каза един от министър-председателите на срещата в Брюксел. Казаха ми още, че всеки политик трябва да знае кога да се оттегли", допълни Петков.

По думите му има и неща, които харесва в служебното правителство. Едно от тях е, че проверките на "Капитан Андреево" продължават.

"Браво на министър Иван Демерджиев. Има политики, които трябва да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход", коментира Петков.

Бившият премиер заяви още, че на този етап не знае дали "Продължаваме Промяната" ще се яви заедно с "Демократична България" с общи листи на предстоящите избори.

Петков коментира и опитите отношенията между него и Лена Бориславова да бъдат компрометирани.

"Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, когато не можеш да ги хванеш, за каквото и да било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. У нас жълтината се опитва да бъде фактор в политиката. Мисля, че е под достойнството ми да им обръщам внимание. Някакъв грешен ъгъл - дали изглежда, че тя ме докосва за ръката, или не, стана новината на деня. Българският зрител се фокусира там, вместо да се фокусираме какво става с тези 7 кораба. Тези мафиоти, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия. Искам да се обърна към зрителите - внимавайте кой и как иска да ви отвлече вниманието", заключи той.