Очакването в демократичната общност за предизборна коалиция на "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме Промяната" (ПП) е много високо. Това заяви в предаването "Лице в лице" на bTV бившият депутат от ДБ Антоанета Цонева.

Според нея няма сериозни аргументи, че ако двете формации се явят отделно на парламентарните избори на 2 октомври, ще се загубят гласове. Според нея това ще влее допълнително енергия у колебаещите се избиратели.

Очакването на хората, които стоят зад европейския избор на България, е за силна политическа сила, уверена и убедена, която да отстрани ГЕРБ от водаческото място, заяви Цонева.

Според нея общото явяване на ДБ и ПП ще доведе категорично до заявка за първото място на изборите. Това неминуемо ще енергизира избирателите от демократичната общност. Ще привлече и още хора, които се колебаят, но ще гласуват за политическата сила, която категорично ще отстрани ГЕРБ. Със сигурност ще доведе до много добър резултат, ще даде възможност тази политическа конфигурация първа да формира кабинет, смята Цонева.

Тя категорично отхвърли възможността за управление с ГЕРБ и ДПС, като изрази надежда да не се позволява на ГЕРБ да получи първия мандат след изборите.

Антоанета Цонева коментира и притесненията, че ще се намери повод да не бъдат използвани машините за гласуване, като бъдат върнати хартиените бюлетини. Ние се намираме във форсмажорни обстоятелства и ако по някакви причини форсмажор доведе до това да не бъдат използвани машините, това ще е равносилно на атентат на изборния процес, каза Цонева. Тя добави, че към момента има разписани срокове и ако ЦИК ги спази, няма да има проблем с машинното гласуване.