Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предложи "следваща форма на здрав разум", изразяваща се в предизборна коалиция с "Продължаваме Промяната". Народният представител от ПП Росен Костурков коментира новината в студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS.

"Коалицията беше създадена трудно и от самото начало - сравнително нестабилна. Ние знаехме, че е нестабилна. Знаехме, че от четвъртия край има какво да очакваме и то се случи", каза Костурков. По думите му участниците в коалицията никога не са крили, че от началото на управлението им е имало комуникационни проблеми между тях.

Според депутата невинаги това, че две партии се обединят преди изборите, означава, че и електоратът им ще се обедини. "Има го този ефект, когато стане една по-голяма формация, може би за това говореше и Христо Иванов, хора, които не гласуват принципно, биха гласували за победител, защото той е очевиден", обясни Росен Костурков. По думите му обаче има голям риск при евентуално обединяване и ПП, и ДБ да загубят част от големите периферии, които имат. Той благодари на Христо Иванов за "подадената ръка", но подчерта, че първо трябва да се види какво може да се спечели и какво да се загуби. Депутатът изрази увереност, че с "Демократична България" ще продължат да работят заедно.

"Може би има и някакъв междинен вариант, това ще го обсъдим на нашите колективни органи съвсем скоро, за предизборна коалиция, но не за общи листи. Може да не регистрираме коалиция, но да подпишем коалиционно споразумение", уточни народният представител от ПП. Според него така би се засилил и мажоритарният вот.

"Аз силно се надявам, че на тези избори ние, "Демократична България" и третият коалиционен партньор, който беше стабилен в тази коалиция и диалогичен, накрая ще излезем с повече от 121 депутати", обяви Костурков.