Служебният кабинет не е виновен, защото те нямат думата. Истинският виновник за тежката зима, която предстои, и заради липсата на адекватни мерки и адекватен Закон за държавния бюджет е единствено и само господин Румен Радев. Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от ПП Искрен Митев в началото на дебатите за държавния бюджет.

По думите му отговорността е изцяло на държавния глава, защото той е назначил служебното правителство и той е човекът, който може да им потърси отговорност. След което Митев се обърна към българските граждани:

"Скъпи български граждани, когато нямате пари да си платите лекарствата, сещайте се - господин Румен Радев. Когато не ви стигнат парите да си платите парното тази зима, сещайте се кой е виновен - господин Румен Радев. Когато нямате пари да купите подарък на децата си тази Коледа, сещайте се кой е виновен - господин Румен Радев".

Репликира го народният представител от "Възраждане" Стоян Таслаков. 

"Аз само да добавя - кой създаде "Продължаваме промяната" - господин Румен Радев. Храни куче да те лае", заяви от парламентарната трибуна депутатът.

Малко преди това Венко Сабрутев от ПП отбеляза, че "служебният кабинет на президента Радев отказва да изпълни конституционните си задължения да изготви и внесе в Народното събрание нов държавен бюджет за 2023 година, който да отговаря на новата макроикономическа и геополитическа обстановка, бюджет, който да продължи политиката на ПП по вдигане на доходите, на минимална работна заплата, пенсии, заплати на учители, лекари, медицински сестри, полицаи, военни и т.н.".

Според него внасянето на същия бюджет било престъпление спрямо Закона за публичните финанси.

От своя страна служебният премиер Гълъб Донев, който присъства в залата, обяви пред депутатите, че гражданите няма да бъдат на тъмно и студено тази зима.

Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери Гълъб Донев.

Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г., изтъкна служебният премиер, цитиран от БТА.