Опитваме се от една страна да направим правителство, което да се обедини около общи цели и задачи, от друга страна даваме и знак според нас как би трябвало да се подходи - с общ разговор на масата, на който да се види има ли какво да ни обедини. Това заяви кандидат-премиерът на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков в БНТ.

От думите му стана ясно, че не е сигурно дали кабинетът ще бъде предложен за гласуване в парламента.

"Целта на сглобяването на един кабинет е да мине през НС и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание", коментира кандидат за премиер на ПП.

За да може да се управлява, трябва да има някакво взаимно доверие, каквото липсваше за кабинета "Габровски", посочи Денков.

Причините са, че не е ясно кой действително ще взима решенията, че кабинетът беше анонсиран като експертен, а не се е оказало точно така на последно място - недостатъчната подкрепа.

"Аз знам, че ние също стартираме с дефицит на доверие и затова и този нов формат до голяма степен повтаря това, което направихме успешно миналата година, за да сглобим кабинет при трудни обстоятелства", посочи акад. Денков.

Той не вярва във формулата на неутрален експертен кабинет и припомни, че и двата такива в най-новата история не са завършвали добре.

"Всеки един кабинет трябва да има политическа подкрепа и няма кой да я носи по-добре от лидерите на партиите. От самото начало да кажем, че тези хора няма да участват, не е нормално", подчерта бившият министър на образованието.

Денков не е изненадан от това, че "Възраждане" не са се появили на днешната среща между партиите, според него те имат друга ценностна система. Каза още, че е оставил вратата отворена за ГЕРБ и ДПС, а решението колко време да седят на срещата е тяхно.

Той коментира и участията си в правителства на ГЕРБ.

"През последните дни доста често трябваше да отговарям на въпроса "Вие експерт на ГЕРБ ли сте?" и в шеговита форма казах "Аз съм експерт на Софийския университет" и на българската физико-химична научна школа. Бях поканен 2014 г. в служебен кабинет на президента Плевнелиев и там влязох като учен с опит в научни програми. Тогава работихме заедно с г-н Томислав Дончев", каза още Денков.

И заяви, че никога не е членувал в ГЕРБ, а през 2016 година е подал оставка като заместник-министър от кабинета "Борисов" 3 по същите причини като Христо Иванов (тогава правосъден министър - бел. ред.) Посочи, че оттогава е канен в няколко служебни кабинета, но не е имал други партийни ангажименти, освен с "Продължаваме промяната", на която е съучредител.

"Моята задача е да подпомогна за навлизането на науката и на учените при вземането на решения в България", коментира акад. Денков.

В "Панорама" гостува и Томислав Дончев от ГЕРБ, който заяви, че се бои, че и в този парламент кабинет няма да стане. 

Политическото напрежение в парламента и извън него противопоставя отделни групи от обществото, изкопани са огромни окопи между политическите сили, каза Дончев.

Той определи проектокабинета "Габровски" като възможно действащ към момента, ако е бил преодолян политическия егоизъм. Този кабинет можеше да свърши работа, каза Дончев.

По думите му, ако няма логика ПП да подкрепи ГЕРБ, то няма логика и ГЕРБ да подкрепи мандата на ПП. В самата композиция на кабинета им като анонси няма логика. Николай Денков - министър-председател, Кирил Петков - министър на икономиката, Асен Василев - министър на икономиката, никаква логика няма, каза Томислав Дончев.

Допълни, че още от началото на този парламент са опитвали да намерят начин политическите сили да се обединят около евроатлантическите ценности, но има огромно недоверие.

"62,5% отиваме на избори", заяви Дончев.

Определи отношенията на ГЕРБ с президента като "институционални".

Висока е цената на пропуснатите възможности, което няма да доведе до нищо добре. Скъсването на доверието в системата ще има пагубни последствия, това ми е голямото притеснение, допълни заместник-председателят на ГЕРБ.