"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще опитат да сформират кабинет на малцинството при втория мандат, обявиха лидерите на двете формации пред медиите в Народното събрание. Те отново потвърдиха "отказваме да подкрепим първия мандат" и призоваха президентът Румен Радев да се забърза и с процедурата по връчването на мандатите, защото до момента нямало резултат от консултациите.

"България стои в политически вакуум. Тук сме заедно - ПП и ДБ, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, с които парламентът да покаже, че е способен да работи в условия на малцинство", заяви Кирил Петков. "Два месеца ние не чухме нито един работещ план, нито едно работещо предложение. Ние имаме ясен план, ясна визия", каза още той. "Нито има реални коалиционни разговори", добави още той.

Според съпредседателя на ПП Асен Василев законовите измерения на този план може да бъдат приети до Коледа. Той беше категоричен, че първо те трябва да бъдат гласувани, а след това трябва да се подходи към съставянето на правителство.

Снимка: Булфото

"При добра организация и желание за работа. Голямата част от текстовете вече са входирани.", допълни той, като даде за пример приетите на 18-часовото заседание на правната комисия поправки в изборния кодекс.

"Консултациите виждам до какъв резултат доведоха до момента, точно нулев. Герб носят отговорността, тъй като те са импотентни да съставят кабинет. Ние не сме видели те какво предлагат. Президентът трябва да се забърза с мандатите, за да излезем от това безвремие вече втори месец", коментира Асен Василев. Попитан какво ще получат ГЕРБ от това, че подкрепят законодателния план на ПП и ДБ, Василев отсече: "Краткият отговор е "не", дългият отговор е "не", а Кирил Петков допълни, че всички в парламента трябва да работят "ползу роду".

Снимка: Булфото

Василев обобщи, че през последните години страната страда от три големи недъга - големите неравенства, натиска над бизнеса и липсата на справедливост.

"Страната има нужда от управление, но не изглежда да се формира такова", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. "Освен, че възникна едно мнозинство, което се представя за тематично, но може да прерасне в една коалиция, която да състави управление, което да връща страната назад. Очевидно тласкането на страната към избори и спешните изменения в Изборния кодекс също са част от сценария, в който се намираме", заключи той. И изброи основните задачи - влизането в еврозоната и Шенген, реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, преодоляването на големите разделения в бюджетния дефицит и освобождаването на бизнеса от натиска.

"Да видим дали можем да изработим формула. Ако наистина успеем да стигнем до такава формула, вече ще зависи от парламента дали ще може да приеме тези законодателни действия, да преодолеем този вътрешен огромен проблем на правителства на малцинствата. Това е изключително трудна задача, но няма да се окаже невъзможна заради липса на наша отговорност", заяви Христо Иванов.