Мнозинството в Народното събрание ратифицира на две четения двете споразумения, свързани със средствата за плащането на първите 8 военни самолета Ф-16, Блок 70. Целта на споразуменията е до момента, в който бъдат готови изтребителите, парите да стоят по сметка на американското правителство, която да носи доходност на страната ни.

Вносител е Министерският съвет по доклад на министъра на отбраната Димитър Стоянов на базата на споразумение между българското правителство от 8 януари 2020. Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк е за разкриване на инвестиционна сметка.

Условията на Програмата FMS дават възможност част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA по проекта за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, според предоставената информация, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност, пише в споразумението.

Министерството на отбраната ще има възможност да следи ежедневно сметката и ако прецени, че по-нататъшното инвестиране не е целесъобразно, да прехвърли парите отново в доверителната сметка, където се държат средствата по всички договори за военно оборудване на Република България до момента.

Споразуменията бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС и Демократична България. Противопоставиха се само депутатите от БСП и "Възраждане".

От БСП и "Възраждане" протестираха, че с така прехвърлените пари реално инвестираме в американския външен дълг, а самолетите са на хартия. От ГЕРБ и "Демократична България" опонираха и ги обвиниха в спекулации. "С държавни пари да се инвестира в държавни ценни книжа на САЩ, реално ние ще изкупуваме държавния дълг на САЩ срещу чертежи. Това е унизително", каза депутатът Цончо Ганев. "Колеги, вече има първия произведен самолет, ние ще сме следващите, нека не спекулираме с фактите", реагира Атанас Славов от ДБ. И повтори, че неговата група ще продължава да настоява за модернизация на българската армия.

"Това е един позорен договор", репликира социалистът Румен Гечев. И добави, че произведеният самолет е още на етап боядисване, а преди нас чакат поръчките си Бахрейн и Словакия.

Христо Гаджев от ГЕРБ изтъкна колко много пари е загубила страната от липсата на ратификация досега.

"Според изчислението на МО и БНБ загубата, пропуснатите ползи за България до момента са близо 20 милиона лева от това "мотане" година и половина, когато никой не е взел някакви мерки. Три пъти е внасян законопроектът в НС, нищо не направено, не е ратифициран", заяви шефът на комисията по отбрана.

Парите, които са преведени в изпълнение на договора от 2019 г., ще бъдат преместени във влог в банка, за да носят ликвидност и да има печалба за нас, очаква се в момента Федералният резерв на САЩ да вдигне лихвите по влоговете, обясни още Христо Гаджев.