Лицата, които ние спираме и задържаме, знаете колко трудно, след ден-два се озовават пак по пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример е прочетената присъдата на човека, наел автобуса убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители.

Това заяви Иван Демерджиев на извънреден брифинг в Министерския съвет и обяви, че изпратил писма до парламентарните групи за законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодек в частта му по член 279 - 281, който касае трафика на нелегални мигранти.

В този законопроект са заложени по-строги наказания, по-големи глоби, както и други допълнителни мерки като конфискуване на имущество, обясни Демерджиев и продължи:

"В този трафик се включиха лица от всякакви националности. Анализът на МВР сочи, че причината са ниските наказания на този вид престъпност у нас и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик. Докато това не се промени, ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с това в България".

По думите му МВР не може да бъде оставено само в тази борба.

"В НС има трима бивши вътрешни министри. Разчитам на подкрепа и на помощ не за мен, а за Министерството на вътрешните работи", отбеляза Демерджиев.

Служебният вътрешен министър посочи, че оставката на главния секретар е насочена към президента, тъй като той е компетентен да я разгледа. Оставката на зам. главният секретар е при Демерджиев, той ще вземе решение и ще го оповести публично.

На въпрос дали е склонен да подаде своята оставка, служебният вътрешен министър заяви, че такава до момента не му е поискана. Той обясни и по-подробно какво съдържа законопроектът.

"Има завишаване на наказанията - започват от 1 до 6 години, с което целим да избегнем честите случаи на условни наказания. Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които се извършва трафик на мигранти, когато са собственост на лицата, превозващи мигранти, както и заплащане на глоба в размер до 10 пъти стойността на автомобила, ако той не е собственост на този, който превозва мигрантите", обясни още Демерджиев.

Той призова народните представители да разгледат възможно най-бързо двата законопроекта на МВР и да преценят кое да вземат, до да им дадат надеждни средства, с които да се борят с хората, извършили такъв род престъпления.

По думите му в момента превозващите бежанци използват модерни и мощни автомобили, който не могат да бъдат спрени с наличните коли на МВР.

"Преди 2 месеца беше разписан протокол и бяха обучени служителите как да спират такива коли с мигранти. Набелязваме подходящи места, на които да се направят тактически планове за действие и как да бъдат спирани тези автомобили. Тези хората променят постоянно тактиката си на действие, следователно и ние на противодействие", отбеляза още Демерджиев. 

Служебният вътрешен министър добави, че имаме над 4 пъти завишен натиск на границата и беше категоричен, че за да влезем в Шенген, не трябва да допускаме вторичната миграция.