От "Продължаваме промяната" и от БСП атакуваха едновременно, но поотделно служебното правителство. Първите се оплакаха пред президента, че служебният кабинет е премахнал тавана на възнагражденията в държавните бордове, а социалистите се жалваха пред ПАСЕ и ОССЕ, че служебните министри се бъркали в предизборната надпревара и правели внушения по адрес на партията, за да й попречат на добрия резултат на вота.

С обръщение към Румен Радев излезе бившият депутат от ПП Венко Сабрутев.

"Апелирам да вземете необходимата държавническа позиция по тази социална несправедливост! Надявам се да направите необходимото, за да НЕ допуснете облагодетелстване на шепа шефове на държавни предприятия, за сметка на народа! Апелирам да изискате отмяна на решението на Вашия Служебен кабинет, с което премахват таваните на заплащане на шефовете на държавните предприятия", обвинява Сабрутев министрите, назначени от президента.

"Аз поемам ангажимента, когато се върнем в Народното събрание, да изисквам всеки месец информация за реалните възнаграждения, които получават шефовете на държавните предприятия и да ги предоставям лично на Вас, широката общественост и медиите", написа в профила си във Фейсбук представителят на ПП.

Той настоява, че по този начин всеки гражданин ще може да разбере "до какво задълбочаване на социалното неравенство води политиката на Служебения кабинет - свръхзабогатяване на шепа шефове и обедняване на обикновените хора".

Сабрутев прави извода, че е налице "брутална наглост и лицемерие" от страна на служебните министри, които не внесли Бюджет 2023 и така обрекли на обедняване половината от населението на България. Бившият депутат посочва още, че в същото време "цените на хранителните стоки избухнаха - превишиха дори тези в Люксембург и Монако".

"Но за сметка на това, Служебният кабинет, много тихо, в момент, в който няма контролиращ орган (няма действащ Парламент), премахна тавана на заплатите на шефовете на държавните дружества. Явно според Служебния кабинет, текущите шефски заплати достигащи колосалните 14 040 лева на месец, на потъналите в корупция и безхаберие държавни предприятия, НЕ са достатъчни?!?", възмутен е Сабрутев.

От БСП също недоволстват от служебния кабинет, но се оплакаха зад граница. Изпълнителното бюро на БСП е подало сигнал за "поредното недопустимо вмешателство в предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април 2023 г. от страна на служебния кабинет", съобщиха от пресцентъра на партията.

Документите с конкретни данни са изпратени до Бюрото за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Парламентарната асамблея на ОССЕ.

В сигнала от левицата припомнят междинния доклад на наблюдателите от ОССЕ за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. "В него ясно беше констатирано, че президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления, насочени главно срещу БСП", пише ръководството на партията и допълва, че това недопустимо поведение продължава и сега. Според БСП свидетелство за това са публичните изявления в национални медии на служебния министър на правосъдието Крум Зарков и вицепремиера Атанас Пеканов. В сигнала цитират различни предавания от националния ефир, в които се оплакват от внушения и негативни мнения, изказвани от Крум Зарков и Атанас Пеканов по адрес на БСП.

Според Изпълнителното бюро на БСП тези изявления на служебните министри са грубо и недопустимо вмешателство във вътрешнопартийните работи на партията, като целят да попречат на доброто й представяне на вота.

"Това е опит за нанасяне на имиджови щети на партията с цел повлияване на изборния резултат и в ущърб на Българската социалистическа партия", се казва още в сигнала. Ръководството на БСП напомня, че задачата на служебния кабинет е организацията и провеждането на честни избори.