След близо четири часа дебати парламентът прие два законопроекта за промени в закона за КПКОНПИ на първо четене, внесени от Министерския съвет и от "Продължаваме промяната". И двата въвеждат разследващи функции на досегашната КПКОНПИ, но този на ПП разделя комисията на две. Проектът на кабинета мина със 113 гласа "за", а този на ПП - със 138 "за". По време на дискусията от "Възраждане" обвиниха ПП, че са "преписвачи", защото техният закон бил преписан от този на ГЕРБ в миналия парламент в над 76% от текстовете.

Предложеният от служебния кабинет законопроект цели създаването на ефективен орган за борба с корупцията, който да съсредоточи в себе си само онези правомощия, които пряко засягат превенцията и противодействието на корупционните престъпления. В него трябва да се концентрират анализаторски, оперативен и разследващ потенциал. Със законопроекта се предлага тези функции да се слеят в една нова Комисия за противодействие на корупцията.

"Двата законопроекта имат за идея да съставят орган, който да може съсредоточено да преследва корупционните престъпления, извършвани от най-висшите публични длъжности", заяви от парламентарната трибуна служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той допълни че и двата законопроекта предвиждат този орган да има разследващи функции и възможност комисията да оспори решения на прокуратура да не продължи с работата с внасяне на обвинение.

Бившият премиер Кирил Петков пък изреди къде се разминава виждането за борба с корупцията на "Продължаваме промяната" със служебния кабинет и изтъкна предимствата на проекта на своята парламентарна група. От ПП не одобряват, че президентът е изключен от обхвата на лицата от държавната власт, които подлежат на проверка. "Ние вярваме, че никой не е над закона", каза Петков.

Петков не е съгласен, че МС предвижда съставът на антикорупционната комисия да се излъчва от парламента, президента и съдебната власт. "Не одобряваме съчетаването на много институции", каза лидерът на ПП, като посочи, че при такъв избор се създава блокаж на работата на органа. Той даде за пример СЕМ. Кирил Петков каза още, че ПП държи членовете на разделената на две антикорупционна комисия да бъдат избирани само от Народното събрание.

"Президентската институция да не посочва състава. Парламентът е избран директно от народа и е най-демократичният инструмент за това", заяви Кирил Петков. И направи обобщение къде се усеща корупцията у нас. "Корупуцията може да се види при паветата. Корупцията може да се види при наводненията на карловските села след незаконна сеч. Корупцията може да се види, когато малките земеделци не могат да свържат двата края, а някой обработва с над милион лева за трактор. Корупцията може да се види при прокурорите, които си затварят очите пред престъпленията и при съдиите, които имат вътрешни убеждения без логика", каза съпредседателят на ПП, като добави още оградата на границата и търговете на АПИ.

Правосъдният министър Крум Зарков реагира на упрека на Петков, че Румен Радев няма да бъде сред проверяваните лица от антикорупционната комисия.

"Президентът не може да бъде включен в списъка, той има имунитет и не може да бъде преследван", заяви Зарков. И припомни, че има конституционно решение за това след запитването на главния прокурор. Зарков не се съгласи и със заложеното в законопроекта на ПП само парламентът да излъчва членовете на антикорупционната комисия. "Най-лошото законодателно решение е такъв тип орган да се избира изцяло от парламента", изтъкна Зарков, като обясни, че това е най-политическият орган и това създава препятствие за работата на всеки такъв орган.

Снимка: БТА

"Не фокусирайте проблема върху избора на председателя, това създава проблеми", защити още Зарков предвиденото в проекта на МС ротационно ръководене на антикорупционната комисия. Според него това е гаранция за независимост. Проектът на ПП предвижда един председател на комисията с мандат от пет години, а всички членове да се избират от Народното събрание. Крум Зарков призова да се приемат и двата законопроекта, като най-доброто от тях да бъде обединено в един.

По време на дебатите за промените в антикорупционното законодателство зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев коментира и темата Шенген. По думите му до голяма степен упреците на Нидерландия, че имаме проблем с корупцията, се дължат на факта, че ние сами си раздухваме темата зад граница.

Снимка: БТА

"Усещането на нашите партньори, че едва ли не в Румъния корупцията е свършила - знам защо е така", каза той. "България е държавата, която отвътре си пише доклади и се топи пред европейските партньори. Кой пишеше докладите? Юри Тавание. И къде ги пишеше?", попита риторично той. Цонев изтъкна, че другите държави си решават проблемите с корупцията вътре в страната и не го правят навън, пред партньорите, като нашата страна.

Надежда Йорданова от ДБ не се съгласи с Цонев, че корупция има и в Румъния, но оттам не занимават Брюксел с това. "Проблемът с корупцията у нас не е само поради лошо публично говорене на нашите институции", каза бившата правосъдна министърка от четворната коалиция. И даде за пример числата - в Румъния антикорупционната комисия уличила и разследвала 400 кметове.

"Ключът за борбата с корупцията е в прокуратурата", каза Надежда Йорданова. И повтори тезата на ДБ, че това няма да бъде постигнато без ефективна прокуратура и без реформа в прокуратурата, и "докато имаме главен прокурор, който е способен да казва кой да бъде разследван и кой да отиде на съд".

Йордан Цонев пък предупреди, че законовите промени не дават гаранция, че ще бъде преборена корупцията.

"Правим пак реформа на орган и на неговите функции. Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, ама никаква, нулева, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни принципи, разделение на властите и така нататък, и особено ако намирисва на създаването на определена бухалка в определени ръце", каза зам.-председателят на НС.

Снимка: БТА

От ПП и ДБ аргументираха поправките с неефективната работа на КПКОНПИ досега. От ДПС и ГЕРБ пък обявиха, че ще подкрепят и двата законопроекта, а от "Възраждане" предупредиха, че ще гласуват против и двата, защото са писани "на коляно" и с механично пренасяне на глави от сега действащия антикорупционен закон.

"Борбата за корупцията беше обявявана за литмус и това не е лакмус. Кой къде се намира, колко едни са почтени, колко други не са почтени, как едни са нови, а други са статукво", заяви на финала на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "Темата за борба с корупцията се ползва като разделителна линия и възможност за противопоставяне между политическите партии", отбеляза тя и призова за подкрепа и на двата законопроекта, които, в крайна сметка, бяха приети на първо четене.

Снимка: БТА

Появилият се в пленарната зала накрая на дискусията Явор Божанков пък бе посрещнат с аплодисменти. Соцдепутатът беше на обучение в САЩ, а отсъствието му притесни депутатите от ПП и ДБ, изказали подозрение, че е изгонен от "БСП за България". "Много благодаря за топлото посрещане. И вие ми липсвахте", каза Божанков от трибуната.