С писмо до Централната избирателна комисия коалиция (ЦИК) коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" призова данните от флаш паметта на машините за гласуване да се използват за отстраняване на технически грешки в изборните протоколи. На "Информационно обслужване" не е възложено да използват данните от техническите записващи устройства (флаш паметите) за проверка на данните от протоколите на секционните избирателни комисии. 

В писмото се подчертава, че духът на решението на Административния съд в София от 24 февруари, с което той установи, че одобреният от ЦИК секционен протокол не отговаря на изискванията на Изборния кодекс, е разминаванията в данните на секционните комисии да се установяват максимално рано, като се използват и електронните данни от машините. 

"Нелогично е наличните данни на флашките да не се използват за проверка и отстраняване на грешки. Очакваме ЦИК да възложи на "Информационно обслужване" да ползва тези данни при компютърната обработка в РИК", заяви IT експертът и кандидат за народен представител от коалицията Божидар Божанов.

Писмото е подписано от кандидата за народен представител Надежда Йорданова, която заяви, че коалиция ПП-ДБ настоява ЦИК да организира по-добра проверка на данните при предаване на протоколите на секционните избирателни комисии в РИК. 

"Резултатите в протоколите от преброяването на машинните бюлетини трябва да се сверяват с контролните данни във флаш паметите на машините още в районните избирателни комисии, а не дни по-късно при публичното им оповестяване на интернет страницата на ЦИК", каза Надежда Йорданова.