ПП и ДБ официално депозираха в деловодството на парламента проекторешението си за избора на 30-годишния Стою Стоев за председател на комисията по правни въпроси. Под предложението са се подписали като вносители Николай Денков, Владислав Панев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Темата беше разисквана и по време на първото заседание на правната комисия, което обаче беше председателствано от Радомир Чолаков от ГЕРБ.

По време на дискусията Десислава Атанасова призова ПП-ДБ да имат търпение още няколко часа и ги увери, че партията ще спази "джентълменското споразумение", поето на първата им среща в парламента.

Името на Стоев се завъртя в публичното пространство неофициално още по време на първите разговори на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по избора на председател на Народното събрание, когато се договориха да въведат ротационен принцип. Така ГЕРБ получи председателското място на 49-ото НС в лицето на Росен Желязков, а евентуално през следващите три месеца ПП-ДБ ще има свой депутат за шеф на правната комисия. Кандидатурата обаче се гласува от пленарната зала, макар и да изглежда, че със сигурност ще е одобрена, тъй като гласовете на първите и вторите по численост парламентарни групи са достатъчно, за да бъде избран Стоев.

Появата на името на юриста в медиите провокира политически реакции, в това число и от страна на ГЕРБ, че е неопитен и много млад, за да застане начело на най-важната парламентарна комисия.

Намерението обаче не бе официално потвърдено до днес, когато вече е черно на бяло депозирано в деловодството на парламента.

Стою Стоев е роден на 11 ноември 1992 в Пловдив и е зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ. Освен член на правната комисия, младият юрист и членува и в комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Завършил е Националната природо-математическа гимназия в София, с профил химия, през 2017 г., след което завършва магистратура по право в Нов български университет. Адвокат в частна кантора от ноември 2019 г. за около две години, след което става депутат от ПП.

 

Скрийншот: Народно събрание

На първото си заседание правната комисия реши идната сряда да се занимае със съдебната реформа и с механизма за контрол над главния прокурор, като започне да обсъжда всички внесени проекти за промени в НПК и съдебния закон, както от МС, така и от "Възраждане". Става въпрос за пет законопроекта, а на заседанието ще бъдат поканени всички заинтересовани страни, които искат да участват в общественото обсъждане.

Комисията насрочи и извънредно съвместно заседание с вътрешната комисия за следващия четвъртък, за да бъде изслушан вътрешният министър Иван Демерджиев за войната по пътищата и необходимите законови промени, както и да разгледа промените в закона за домашното насилие.

Първите си заседания проведоха и други парламентарни комисии, като образователната и социалната, които приеха правилата за дейността си.