ПП-ДБ ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия за отмяна на машинния вот за изборите в неделя. ЦИК е избързала с решението за отказ от машинното гласуване, тъй като срокът за удостоверяване на машините изтича утре, обясниха от коалицията.

"Постановено беше, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс. Единственият мотив за решението на ЦИК е, че устройствата не съответстват, тъй като няма решение на Министерството на електронното управление. Това обаче вече е факт", обяви на брифинг пред сградата на Народното събрание депутатът от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" Васил Пандов.

По думите му решението на ЦИК е "посегателство срещу провеждането на честни демократични избори" и е "незаконосъобразно", тъй като от ЦИК не са изчакали произнасянето на Министерство на електронното управление, въпреки че срокът за сертифициране на машините е бил до утре.

Пандов изрази надежда, че след сезирането на съда "конституционните права на гражданите ще бъдат съблюдавани". "Циркът, който беше създаден, е от ЦИК, по наше мнение", допълни народният представител.

Зам.-председателят на НС Никола Минчев определи случилото се днес като "скандална поредица от събития". Той добави, че институцията на Народното събрание, в разрез с правомощията ѝ, бе намесена в предизборната кампания.

Според съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков цялата държава и изборният процес са станали жертви на една шпиц-команда.

"Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една "шпиц команда", която започна с един измислен доклад на ДАНС. После продължи през "цирка", който мина през парламента и накрая завърши в ЦИК да вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок. Искам да призоват хората от ЦИК: Ако сте усетили натиск от някой, ако някой ви е натискал, имате още време да покажете, че сте институция, която може да взима правилните решения за българските граждани", каза Кирил Петков.

Той определи ДАНС като "инструмент на дълбоката държава" и допълни, че "30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисия".