"Осветяването на Делян Пеевски до голяма степен стана от това, че той отиде на първия ред. Затова, че непрекъснато се буташе да се прави на говорител на правителството" - това коментира пред bTV бившият премиер и настоящ председател на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

Той, както и други представители на ПП-ДБ, днес разясниха идеята на поисканата вчера от президента острочка от три месеца преди връчването на мандата. Идеята е да предложат на парламентарните групи декларация със списък от няколко приоритетни и антикорупционни закони, които парламентът да гласува. Ако другите партии се съгласят законите да се приемат в срок до два-три месеца, едва тогава ПП-ДБ да предложи редовен кабинет. 

Според Денков, "когато Бойко Борисов и Делян Пеевски стоят отпред и се виждат, тогава всеки може да се зададе въпроса кой кой е в този парламент". 

"Три цели сме си поставили: 1 - да осветлим най-големия проблем в българската политика - корупцията и неработещата правосъдна система, 2 - да се види кой къде се намира, 3 - когато стане ясно кой от коя страна е, може да видим има ли основа за подкрепа на правителство, което в един наситен парламент да може да управлява", разясни Денков, който е убеден, че ако не се реши проблемът с корупцията по високите етажи, "няма защо да има правителство".

"Най-важните задачи в момента са в НС. Ако нямаме работеща правосъдна система, действително какво правят министрите и премиерът става второстепенно. Ако ще отиваме на избори, нека да е било ясно, че явно в това НС нищо не може да се направи", добави Денков. 

Той определи като "малко прибързани" първите реакции на останалите политически сили за предложението на ПП-ДБ. "Да, идеята е нестандартна, но работеща", убеден е Денков. 

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ коментира и вътрешния министър, чиято оставка ПП-ДБ вече поиска. "За мен е неясно защо Калин Стоянов все още е министър на вътрешните работи - след насилието по протестите, след човека, който почина в Стара Загора, след починалия арестант в Ямбол. Този човек няма усещане, че трябва да промени подхода в МВР", смята Денков.

"Продължаваме Промяната-Демократична България" не нарушава по никакъв начин Конституцията с предложението си, което направи в понеделник по време на срещата си с президента Румен Радев, пък бе категорична пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

"България е в безпрецедентна политическа криза. Задават се вероятно седми предсрочни парламентарни избори. Кризите изискват нестандартни решения, защото явно стандартните карат политическата класа да възпроизвежда конфликти помежду си. Не нарушаваме Конституцията. Да припомним, че за втория мандат Основният закон не определя срок", поясни Йорданова.

Снимка: Булфото

ПП-ДБ ще търси подкрепа от 160 народни представители, добави депутатът. "Настояваме дебатът да се върне в парламента. Ако народните представители имат воля да дадат живот на 50-ото НС, сме готови да работим за това", категорична е Йорданова. 

Тя поясни, че ПП-ДБ няма да бави процеса. "Ще настояваме парламентът да не излиза в отпуск и да се продължи по изпълнение на мерките. В първия момент, в който се препънем, ще поискаме мандата и ще го върнем веднага неизпълнен", обясни тя. 

"Президентът съвсем разбираемо подхожда предпазливо. Съзнаваме, че предложеният от нас план не е лесен, но вярваме, че намирането на платформа за разговор между политическите партии, е необходим", заключи Йорданова.

Депутатът от ПП-ДБ Кристина Петкова добави пред БНТ: "Искаме да видим дали депутатите в 50-ото Народно събрание имат готовност за действителни реформи, не просто декларативна подкрепа, а действия. За нас е най-лесно да върнем мандата и да отидем на поредните избори. Това е най-лесният път, а какво след него? Дали нещо ще се промени в следващото 51-во Народно събрание, 52-ро, 53-то?"

Целта била да се върне диалогът между различните групи в парламента. "Резултатите от изборите отредиха да сме трета сила, да сме опозиция, но се оказа, че няма на кого да бъдем опозиция. Мандатът е при нас. Изготвили сме декларация с най-големите приоритети, ще проведем разговори - формални и неформални, ще депозираме декларацията в Народното събрание. За да започнем разговор за кабинет, трябва да видим действителната воля на Народното събрание", подчерта Петкова.

Тя също е на мнение, че не се нарушава конституцията с исканата отсрочка от три месеца, за която посочи: "Не сме казали плътно три месеца, а че ако има воля в народните представители, ние можем да приемем тези законопроекти и тези решения в срок до три месеца".