Георги Гвоздейков ще бъде изключен от ПП-ДБ, ако приеме да остане служебен министър на транспорта и съобщенията - това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, който заедно с Христо Иванов и Атанас Атанасов напусна консултациите при президента. Причината да не останат до края на процедурата, която се проведе на "Дондуков" 2, бе предложението за вътрешен министър - Калин Стоянов.  

"Оттук нататък ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек, който беше предложен от Димитър Главчев за служебен вътрешен министър", обяви Атанас Атанасов. По думите му с министър като Стоянов на практика се осигурява "чадър на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС". 

"Възмутени сме от състава, който беше предложен от г-н Главчев и най-вече от предложението за служебен вътрешен министър Калин Стоянов. Ние неколкократно предварително изразихме нашето отношение и смятаме, че кандидат служебният премиер би трябвало да чуе какво мислят основните политически сили в страната. Основната задача на служебното правителство е да организира провеждането на честни и безпристрастни избори", подчерта Атанасов. 

Той отново повтори: "Нямаме никакво доверие на Калин Стоянов и оттук нататък ще работим за това да се разкрият всичките зависимости на този човек. Видяхме на местните избори какви ги свършиха. На практика осигуряват през участието му в правителството на този човек, осигуряват чадър на купувачите на гласове за ГЕРБ и ДПС. Затова сме възмутени и затова напускаме". 

На въпрос не беше ли предложен Калин Стоянов и в Кабинета "Денков", Атанасов отвърна: "Стига с това! Ние му поискахме оставката". 

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ отправи критика и срещу предложената за служебен министър на правосъдието Мария Павлова, която в момента е заместник на и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който "толкова силно е крепен от ГЕРБ и ДПС": 

"Не че е толкова важно кой ще е правосъден министър в правителството на временния кабинет, но все пак заместник на Борислав Сарафов за изпълняващ функции главен прокурор, който толкова силно е крепен от ГЕРБ и ДПС". 

Христо Иванов пък заяви, че тези консултации предполагат, че служебното правителство трябва да се ползва с доверието на политическите партии. "Това, че ние изразяваме липсата на доверие в него, от страна на втората политическа сила, това взривява възможността на премиера Димитър Главчев да си свърши работата.

"Цялата Конституция изисква баланс. Това, че искаме оставката на Калин Стоянов от преди Нова година и не сме могли да я получим, защото такава беше формулата на управление - двете политически сили, които носят отговорност да се съгласят за промяна в състава на МС, е отделен въпрос. Това, че ГЕРБ и ДПС го бранят по този начин, е именно в корена на проблема", пък каза Христо Иванов. И добави: 

"Това, че настоятелно и изразяваме липсата на доверие в министър, който не е периферен в организирането на изборите ресор, а има пряко отношение към честността на изборите, недоверието в него от страна на втората политическа сила, взривява възможността г-н Главчев да си свърши работата и да направи политически неутрален кабинет. Това са нашите аргументи".