Правителството е на позицията да се използват всички възможности за това конфликтът Русия-Украйна да бъде решен по дипломатически път, а отбранителната ни стратегия залага само на българската армия, което означава само български войски и българско военно командване. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков.

"Беше решено, че нашата отбранителна стратегия ще бъде изградена на база на Българската армия. Българската армия ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия, което означава български войски, българско командване и българско военно лидерство", заяви Петков.

"За съжаление, през годините нашата армия не е финансирана достатъчно и не е финансирана по праивлния начин. Ние приотизираме оттук нататък да фоксуираме в инвестицията на Българската армия точно по тези дефицити - не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, а да се фокусираме върху българските дефицити, така че Българската армия да застане на своето място. Оттук нататък България не трябва да бъде само консуматор на сигурност, тя трябва да е конструктивен партньор в рамките на НАТО, посочи министър-председателят.

"По отношение на изграждане на елементи от колективната защита на НАТО днес взехме решение заедно с дипломатическите усилия България да направи стъпка в посока на развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група от български войски, под българско командване, с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО", коментира министърът на отбраната Стефан Янев.

"В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние преследваме развитие на собствения си отбранителен потенциал, развитие на българските въоръжени сили и търсим начин как появилите се през годините дефицити да бъдат компенсирани по приоритетен начин в нашите планове за модернизация и превъоръжаване", добави Янев.