Самолетът на германския външен министър Хайко Маас, който пристига на официално посещение в България, е отлетял за София с един час закъснение. Причината е повреда в самолета, съобщава радио Дойчландфунк. 

Според немските медии повредата е в допълнителната турбина, която дава по-малко въздушно налягане за двигателите. Хайко Маса пътува с А321 на Бундесвера. Това е третата повреда на самолета за последния месец.

Първата среща на Хайко Маас бе с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха актуални теми от двустранен характер, както и въпроси от дневния ред на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на срещата българският министър-председател е посочил, че за страната ни остава приоритет запазването на тенденциите на ръст на двустранната търговия, както и разширяването на присъствието на български продукти на германския пазар в сектори като електроника и електротехника, машиностроене, информационни технологии.

В разговора между премиера Бойко Борисов и министър Хайко Маас са били обсъдени и възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство в секторите туризъм, образование, наука и култура. Добър пример за сътрудничеството е навлизането на модела на дуалното професионално образование у нас.