Икономисти, финансисти, юристи, инженери, учени, спортисти и разбира се - сценаристи. Така изглежда парламентарната група на "Има такъв народ". Тя се подреди на второ място по брой депутати в новото Народно събрание, но влезе в него по начин, който я прави символ на промяната с ключово значение за формиране на бъдещото правителство.

Личностите, с които ще работи лидерът и също депутат Слави Трифонов, са новобранци в законодателната дейност, с изключение на главния секретар на партията Виктория Василева, която вече е била депутат в 38-ото НС, а сега ще бъде заместник-председател на парламента, както и на парламентарната група.

Специално внимание заради своите професии и опит заслужават двама от новите депутати - дипломатът Димитър Гърдев, който е част от екипа експерти по външна политика в партията, и полк. Александър Александров, чиято кариера включва 35 години работа в армията, Генералния щаб и министерството на отбраната.

Годините имат значение, образованието - още по-голямо

Възрастовият профил на народните представители от "Има такъв народ" се простира между родените през 40-те години и тези от края на 80-те. Преобладават хората между 35 и 50 години, като най-младите депутати са родени през 1989 г. Това са Александър Тодоров, избран от листата в Плевен, Петър Димитров, кандидат от Силистра, и Никола Кръстев, избран от 26-и МИР София-област. Последният е най-малък от тримата, тъй като рожденият му ден е през октомври, и това го прави най-младия представител на партията в Народното събрание.

Снимки: БТА

Сред доайените, освен набралата популярност и симпатии Мика Зайкова, се нареждат енергийният експерт и председател на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски и ВиК инженерът доц. Галя Бърдарска, която е с повече от 45 години научен и проектантски стаж в областта на пречистването на водите. Тук е мястото да припомним, че макар и Мика Зайкова да е позната на хората със синдикалната си дейност като икономически и финансов експерт в КТ "Подкрепа", по образование тя е минен инженер. Завършила е също нечуваната от новите поколения специалност "Народностопанско планиране" във Висшия икономически институт "Карл Маркс", предшественик на днешния УНСС.

 

Контрол върху качеството на строителството и материалите, които се използват

Това е един от пунктовете в програмата за регионално развитие на "Има такъв народ", изведен сред първите 5 неща, които ще бъдат направени в бъдещо управление на партията. Насочваме вниманието към тази сфера, защото на първа линия в парламента ще работят и тримата експерти, представени в партийната платформа като нейни лица.

Икономист по образование, собственик на счетоводна кантора, на дружество с фотоволтаични електроцентрали, както и съдружник във фирма, занимаваща се с търговия и ресторантьорство. Това съдържа CV-то на Живка Железова, избрана за депутат от Стара Загора. В интервю пред местно издание, няколко дни след изборите, тя дава заявка за членство в бъдещите комисии по икономика и по финанси.

Другият народен представител с интересно минало е юристът Илко Стоянов, избран като водач на листата в Благоевград. Бил е общински съветник два пъти в местния общински съвет, който напуснал по собствено желание, след като не било допуснато провеждането на референдум по значими според него въпроси за жителите на областния град. Има опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти, бил е също заместник-кмет на Петрич. Като приоритет в предизборната си кампания поставя борбата с незаконната сеч на горите и политиките за опазване на природата.

Третият член на екипа е инженер Георги Георгиев. Роден във Враца, но избран от многомандатния район на София-област, освен с управленски опит в частния бизнес, може да се представи и с работа в държавната администрация. Бил е част от екипа към министерството на финансите, въвел капиталовото бюджетиране, основано на проектен подход.

Думата имат юристите

След предизвестеното гласуване "всички срещу ГЕРБ" и отхвърлената кандидатура на Цвета Караянчева за председател на 45-ия парламент, на председателското място застана юристът и дългогодишен служител на администрацията в Народното събрание Ива Митева. Макар и като "у дома си", тя видимо се притесняваше по време на встъпителните си думи от парламентарната трибуна след избирането й за председател. Впечатление направи, че Ива Митева не четеше подготвеното от нея слово, както и извинението, с което се обърна към колегите си и към гледащите и слушащите я хора, затова, че речта й не е гладка, заради притеснението.

Снимка: БТА

А иначе родената в Разград депутатка започва кариерата си като служител в министерството на правосъдието. През последните 20 години работи в администрацията на парламента и като експерт участва в изработването на промени в изборното законодателство от 2007 година насам. Омъжена е, има дъщеря. И докато в сградата на бившия Партиен дом е позната с практично организирания си кабинет, извън нея Ива Митева обича да ходи на театър и да чете пиеси, пише в. "Труд".

В първото си изявление пред медиите след избирането й за председател, Митева сподели, че никога не е членувала в партия и към момента не е член на "Има такъв народ". Подчерта, че е експерт и има пълна свобода на действие с това, което знае и умее.

Сред юристите в партията на Слави Трифонов се забелязва и човек, работил в Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел. Името на Пламен Абровски се свързва най-вече със земеделското законодателство и правото в тази сфера. За петте години работа в Брюксел, той трупа експертиза по отношение на европейското законодателство в сектора. Като депутат, Абровски беше избран за член на комисията, която ще проверява изхарченото от правителствата през последните 10 години.

Това ли е новият здравен министър?

В разгара на пандемията миналата година като критик на антиковид мерките у нас се появи фигурата на имунолога проф. Андрей Чорбанов. А в началото на тази той стана водач на листата на "Има такъв народ" във Велико Търново. Кариерата на проф. Чорбанов е посветена изцяло на науката, а стажа си натрупва в Българската академия на науките, като от 5 години насам е ръководител на Департамента по имунология към Института по микробиология. Чорбанов е шеф и на екипа, който разработва българска ваксина срещу COVID-19.

Снимка: БНР

Философията на проф. Андрей Чорбанов за ограничаването на разпространението на вируса не залага на локдаун, който по думите му само ограничава натиска върху здравната система, но не и контактите между хората. Според него носенето на маски не спира процеса на заразяване, и дори дистанцията и честата дезинфекция не защитават на 100 процента човек от вируса. В своите медийни изяви имунологът наблягаше върху негативния ефект на паниката върху имунитета на хората и съветваше да не се прекалява с имуностимулаторите, защото може да доведат до отрицателна реакция от страна на организма.