Основните претенденти за кметския стол на София упражниха своето право на глас до обяд.

Софиянци избират между 20 кандидати за кмет на столицата, 343-ма кандидати за кметове на 24-те района и 93-ма кандидати за кметове на 32 кметства. За общински съветници пък изборът е между 34 кандидатски листи.

Вижте снимки >>

"Гласувах за града, който обичам",  каза пред журналисти настоящият кмет на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова /ГЕРБ/. Тя и съпругът й упражниха своето право на глас в 47-мо СУ "Христо Г. Данов" в столицата.

Фандъкова добави, че София има нужда от още много работа, затова тя е дала вота си за развитието на столицата. Да не се подлагат на риск големите проекти на града, те се нуждаят от последователност, не от експерименти, подчерта настоящият кмет.

Йорданка Фандъкова

БТА

Йорданка Фандъкова се надява повече хора да отидат днес до урните.

"Гласувах за чисто и прозрачно управлениe - така както искаме да има чист въздух в София$, каза Мая Манолова пред журналисти след като пусна бюлетините в 58-ма избирателна секция в Шесто помощно училище в "Лозенец".

"Гласувах за промяната, което е основната ми кауза, промяна в модела на управление на София", допълни Манолова и подчерта, че ще отвори общината за граждани.

БТА

Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов гласува в столичното 163-о училище в "Дружба".

След като упражни правото си на вот, Игнатов заяви, че гласува за силен, принципен и подготвен кмет, и общински съвет. "Гласувах за София на нова скорост, която да се сравнява с всички други европейски столици. Гласувах за София, в която децата са приоритет", каза Игнатов.

 

Булфото

Според него в момента на града липсва скорост и съвременно управление.

"Гласувах, защото искам София да бъде град, в който с огромна любов живеем, развиваме се, работим. За истинска промяна, за промяна донесена от млади, от независими, от доказани хора, които искат градът да не стои на едно място, а да прави смели крачки напред; и мисля, че можем да го постигнем, каза независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев.

Той призова всички да излязат да гласуват. "Да не се подлъгват по партийни манипулации и интриги, да гласуват като свободни хора, както приляга на столичани, защото в крайна сметка глас за най-големия не струва, ако и най-големия не струва".

BgOnAir

"Гласувах за това София най-после да има кмет мъж. Човек, който може решително да свърши няколко неща. Ще изброя най-важните - да се справи с тези, които тровят децата ни - наркодилърите. Те ще бъдат размазани при моето управление. Тези, които обират къщи, апартаменти, офиси също". Това заяви кандидатът за кмет на София Волен Сидеров веднага след като упражни своето право на глас.

БТА

Той бе категоричен, че парите на софиянци трябва да се върнат при тях. 700 милиона трябва да се върнат в кварталите, а с част от тях може да се осигури безплатен транспорт за хора с увреждания, пенсионери и ученици.

"Гей парадите ще бъдат забранени при моето управление. Ще се прекратят концесиите на "Софийска вода" и договорите с фирми, които в момента прибират огромни милиони", каза още той.

БТА

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки гласува"за чист и подреден град, без незаконно строителство".

Той отбеляза, че е много важно квартали като "Овча купел", в който той днес даде своя вот, да са свързани със София.

"Вие видяхте как се идва до тук, виждате какво е състоянието на пътя и на улиците", каза той и допълни, че е гласувал градът да бъде подреден, да има ред и сигурност, да има осветление и общинска полиция.

В отговор на репортерски въпрос, той отбеляза, че в последните дни гледаме пропагандна социология, което не е редно. Шансове не изчислявам, каквото решат софиянци, това ще се случи, каза още кандидатът за депутат.

Ако евентуално не сме на балотаж, ще предложим на всички останали, които ще търсят нашата подкрепа, конкретни мерки и решения за града, под които да се подпишат, посочи той и допълни, че на този етап работят за кмет на София, кметове на райони и листа общински съветници.

Джамбазки отбеляза, че активността е много добра, но е леко притеснително забавянето при гласуването в секцията. Надявам се Общинската избирателна комисия да е взела предвид, че всички бюлетини се слагат в една урна, а това означава, че след няколко часа тя ще бъде пълна, каза още кандидатът за кмет. Той изрази надежда да са подготвени повече урни.

Ангел Джамбазки посочи, че са положени усилия за по-добра организация при провеждането на изборите този път. За първи път комисиите са били събрани на обучение предварително, коментира той. В София не очаквам кой знае какви нарушения или отклонения, каза още той.