Стратегическото положение на България за развитието на транспортните, енергийните и дигиталните връзки обсъдиха заместник министър-председателят по икономическите политики Христо Алексиев и посланикът на Съединените американски щати Кенет Мертен на среща днес в сградата на Министерството на транспорта и съобщенията.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев запозна посланик Мертен с усилията на служебното правителство за постигане на диверсификация и енергийна независимост на България. "Българската държава предприе поредица от мерки за алтернативни доставки на природен газ. След пускането на интерконекторната връзка с Гърция, българските потребители и бизнес могат да ползват азербайджански природен газ на добра цена. Изключително важен за България е и договорът, който подписахме със съседна Турция за осигуряване на достъп до техните LNG терминали", подчерта Христо Алексиев.

Двамата обсъдиха и проектите за регионално сътрудничество на България с Гърция и Сърбия в областта на енергетиката. Посланик Мертен приветства подписването на меморандум за сътрудничество за изграждане на петролопровод Александруполис - Бургас в началото на тази година. "България трябва да се гордее с постигнатото в областта на енергетиката, защото много бързо успяхте да осигурите алтернативни доставки на енергийни източници", отбеляза посланик Мертен.

По отношението на транспортната свързаност по направлението Север-Юг, двамата изтъкнаха значението на ново мостово съоръжение на река Дунав между България и Румъния. Посланик Мертен отбеляза, че един нов мост би могъл да е важен и от гледна точка на сътрудничеството в рамките на НАТО, както и с оглед на бъдещия процес за подпомагане на възстановяването на Украйна.

Другата приоритетна цел за България е развитието на направлението Изток-Запад, подчерта вицепремиерът Алексиев. В този контекст той представи предимствата на мултимодалния коридор Seа2Sea, свързващ българските речни и черноморски пристанища с пристанищата в Северна Гърция. Христо Алексиев акцентира върху възможността за естествено продължение на Средния коридор, свързващ страните от Централна Азия с Европа по транскаспийския маршрут. Развитието на Коридор 8 също беше във фокуса на разговора.