Маричков, който, както е известно, е син на вокалиста на "Щурците" Кирил Маричков, отказва да коментира повече скандала около името му.

Вече стана ясно, че вероятната причина да не бъде приет за посланик е негов роман от преди години, в който е описана хомосескуална сцена, възмутила Светия престол. Премиерът Бойко Борисов отрече отношенията с Ватикана да са "ледени", както писа италианската преса, и заяви, че управляващите "не са против сексуалната идентичност на хората".

Според Соломон Паси, през чийто мандат като външен министър Папа Йоан Павел втори пристигна в България, въпросът за избора е към настоящия  министър Николай Младенов.
„При всички случаи голямата грешка на българската дипломация, е че е издала това име на показ преди да получи агреман за него. Така не се прави. В дипломацията основно правило, е че имената не се дискутират докато не са съгласувани между двете страни. Това трябва с още по-голяма сила да важи в отношенията между България и Ватикана, защото те са изключително специални. Особено след атентата срещу Папата през 1981 година”, каза още Паси пред телевизията.
И според него няма напрежение между Ватикана и България, но сега "ние олекваме".

Владимир Градев - одобрен за посланик във Ватикана през 2001-а година,  пък коментира скандала така: „Светият престол е една от първите дипломатически мисии в света, създадени през 15 век тъкмо във Ватикана. Следователно посланикът във Ватикана трябва да стои достойно. България няма свой дипломатически представител от доста месеци, но е ясно и с публичния шум, който се вдига около това отсъствие, че колкото дълго продължава това, толкова ще се говори за България и то не в позитивен план. А ако искаме да имаме такъв представител, час по-скоро трябва да бъде изпратен такъв посланик".