Мен лично нищо не ме притеснява. Включително и дали ще ми бъде поискана оставка или не също не ме притеснява. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в отговор на въпрос притесняват ли го оставките и ситуацията с къщата за гости в предаването "България следобед" по Дарик радио.

На този пост съм, за да си върша работата. И смятам, че я върша, както трябва, добави той.

Уволнената заместник-директорка на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова отрича да има нещо общо с къщата за гости. Това коментира за Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. Причина за оставката е, че телефонът на Багдатова е бил обявен на сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Скандалът избухна след като бившият вече заместник-министър на икономиката Александър Манолев се оказа с имот край Сандански, построен с европари като къща за гости, но без да е посрещал туристи.

Продължават проверките на къщите за гости с европари и след оставката на заместник-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова. Това коментира за Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов:

"Темата е много прясна. Аз поканих госпожа Багдатова да подаде своята оставка. Самата къща за гости е договорена през юни 2010 г. в село Юндола, община Велинград и с представител Емине Местан, като фирмата е "Тера 2008". Одобрените разходи по къщата са 405 000, а субсидията е 283 000. Дори не е на тавана, както позволява регламентът. Самата заявка за плащане е извършена през 2011 г. Къщата преди плащане е проверена с подробно посещение на място. Одобрените разходи са респективно намалени с около 3000 лева, както на субсидията, така и на самите разходи".

През 2015 година къщата е излязла от мониторинг. Притеснителното в конкретния случай е наличието на телефона на зам.-директора на ДФ "Земеделие", коментира Порожанов: "Без нейните обяснения няма да влизам в подробности. Тя категорично казва, че няма нищо общо с къщата. Просто е съдействала да се направи сайт и по някаква причина е оставила и своя телефон. Важно е да бъде направена проверка дали тя има съпричастност към тази къща, защото имаше малко печален опит от друга къща за гости, която бе дебатирана".

В стария Програмен период 2007-2013 г. има направени 746 къщи за гости, които са в населени места, определени в ПРСР, извън националните курорти. До момента са проверени над 110 къщи за гости, или това са близо 18 процента от къщите за гости, като са наложени санкции за над 10 милиона лева за възстановяване. Над 9 милиона са за пълно възстановяване на субсидията за над 32 къщи. Останалите са финансови корекции за непълно изпълнение на бизнес-плана.

В отговор на въпрос кога да очакваме назначаването на петия зам.-министър и има ли вече спрягани имена, Румен Порожанов: "Безспорно има натрупани проблеми в плодове и зеленчуци, в биологичния сектор също. От министерството сме отворени да работим с асоциациите в тези сектори, и вчера имах среща. Очаквам предложенията в началото на другата седмица".

Имам принципното съгласие на премиера да бъде назначен пети зам.-министър с тези ресори. Надявам се той да бъде излъчен от асоциациите, със съответната квалификация и да можем да работим съвместно. Един по един натрупаните проблеми да се преодоляват, заяви земеделският министър.