Министърът на земеделието, горите и храните Румен Порожанов не се притеснява от евентуални проверки във връзка с обвиненията за злоупотреби в Държавен фонд "Земеделие". Това заяви той в Бургас пред журналисти днес. Порожанов е в морския град за участие в среща със земеделски производители. Тя е част от информационната кампания по директните плащания за тази година.

Прокуратурата проверява дали Манолев е взел чрез подставена фирма над 300 000 лв. от програмата за развитие на селските райони, за да си направи къща за гости за вътрешно ползване.

В изявлението си Порожанов каза, че по-скоро е притеснителен фактът, че част от къщите не са използвани по предназначение. Фондът обаче не е в състояние да провери всяка една къща за гост. Те са около 700 на брой. А сигнали за това, че част от тях не се използвали по предназначение, е имало и преди.

Още през 2016 година от фонда качихме на интернет страницата всички къщи за гости по стария програмен период къде са локализирани и как са направени. Първо, за да може това да се ползва като информация от гражданите, и второ, за да бъдат подавани сигнали, за където се установи, че не се ползват по предназначение", отбеляза министър Порожанов.

"Докато съм бил във фонда е нямало сигнал срещу Александър Манолев", каза още министърът. На въпрос защо са били отпуснати пари на Александър Манолев, след като по това време е бил зам.-министър на туризма и член на УС на фонд "Земеделие", той отговори, че Манолев не фигурира като бенефициент и освен това отрече да познава Ана Димитрова - едноличен търговец на фирма "Агротрейд", чрез която е  направена къщата върху земя на Манолев.

"Има проверка, която ще установи всичко. Това, което може да се установи на първо четене, е, че обектът не е използван по предназначение. Доколкото знам, фондът е изпратил разследване по случая. Фонд "Земеделие" има процедури за договаряне и такива за плащане. Всяка една заявка за плащане, която дойде, се разпределя на седмична база, в зависимост от натовареността на фонда. Разпределят се в дирекцията "Оторизацията на плащанията", където работят над 100 човека, преглеждат се от двама експерти, независимо един от друг, след това се изготвят изискуемите контролни листа, след което се изготвя седмичен протокол, който трябва да се подпише от изпълнителния директор. Следователно, процедурите са спазени от служителите", обясни Порожанов.