1 млн. теста за коронавируса Covid-19 е поискала България при общата европейска поръчка, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който е в Перник за пускането на новия водопровод.

Вижте снимки >>

"Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението", съобщи премиерът.

При доставката на тези тестове ще може да започне и широко тестване на повече хора, а не както е в момента само на болни и с проява на симптоми, обясни Бойко Борисов.

БАН и София тех парк пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски. Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият със сребърни йони, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Няма друга държава да си попълни толкова бързо липсващите облекла, 10 000 шлема от най-хубавите. Може би само Китай", похвали се Борисов и подчерта, че се работи на пълни обороти.

"Днес Гърция направи това, което ние сме направили преди 3 - 4 дни. Това, което се случва в света, е потвърждение на правилността на мерките, които сме взели", подчерта премиерът по повод мерките срещу коронавируса.

Снимка: Личен профил на Бойко Борисов

По-рано днес правителството прие забрана за износ на предпазни средства, както и дезинфектанти и техни производни, без разрешение, издадено от министъра на здравеопазването.

Водата в Перник ще спира само през нощта

Язовир "Студена" в Перник се пълни с много добри темпове и вече има 8,7 млн. кубика. Вече е готов водопроводът от яз. "Белмекен". Той е с дължина 13,5 км. и ще подава по 300 литра в секунда. Ако и времето бъде благосклонно, може да се мисли за пълна отмяна на водния режим, съобщи още премиерът при инспекцията си в Перник.

Снимка: Личен профил на Бойко Борисов

"Това е особено важно сега, когато се намираме в ситуация на епидемия от коронавирус. Днес с решение на Министерски съвет разрешихме "Софийска вода" АД да предоставя водни количества на "ВиК" ООД - Перник. Скоро започва и подмяна на ВиК инфраструктура в квартали "Изток" и "Църква". Благодаря на кмета на Перник Станислав Владимиров, на министрите от кабинета и на всички, които денонощно работиха в екип, за да се намери решение на проблема с водата в Перник", каза премиерът.

След пускането в експлоатация на новоизградения авариен водопровод, който свързва водопреносната мрежа на Перник и водопровода от с. Мало Бучино, се обсъжда вариант водата в града да бъде спирана само през нощта, съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров по време на инспекцията на Борисов.

Снимка: Скрийншот от видеото във фейсбук профила на Бойко Борисов

По думите му, ако предложението му се приеме, вода в Перник ще има от 6.00 до 22.00 часа. Според него, ако атмосферните условия продължават да допринасят за по-бързото напълване на язовир "Студена", още в края на пролетта водният режим в Перник да може се отмени. Новоизграденият водопровод ще даде възможност да не се черпи голямо количество вода от язовир "Студена" и той да се напълно по-бързо, допълни Владимиров.

"На практика тази тръба напролет ще бъде резервна за Перник", каза още премиерът Бойко Борисов.

Снимка: Личен профил на Бойко Борисов