Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова защити премиера Крил Петков, който е обвиняван и от коалиционния партньор ИТН, и от опозицията в тайни договорки за вдигане на ветото над еврочленството на Скопие.

"Би било вярно за тайни договорки за Скопие, ако имаше действия през това време", каза по бТВ Поптодорова. 

"Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия", коментира т по повод визитата на германския канцлер Олаф Шолц у нас.

"Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани, особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно", коментира вицепрезидентката на Атлантическия клуб.

Според нея вписването на българите в Конституцията на РСМ е по-скоро видим тържествен акт за разбиране на българските тревоги.

"Тук скачат, разбира се, патриотични сили и всякакви прилежащи принадлежащи към тях кръгове, които твърдят не, не, няма такава така да не може, защото ние сме там мнозинството ние сме малцинство и така нататък, но очевидно това е някаква спасителна сламка", разкритикува Поптодорова несъгласните с вдигане на ветото.

"Въпросът е в друго. Не може да стане бързо. Тя ще отнеме много време, включително политическо време в самата Северна Македония, а трябва да разберем едно нещо, това е доказано. Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете, впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес", обяви се и Поптодорова за забързване на еврочленството на Скопие.

 

Тя нарече "измислена история" обществената реакция на новината за смната на американската посланчка Херо Мустафа. Според Поптодорова се прави опит вътрешният проблем у нас да се прехвърли върху Америка.

"Да кажа просто и ясно - има многодесетилетна практика посланикът да се сменя на три години. Всички досега бяха по три години", коментира вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

"Искам да разочаровам тези, които очакват по-бързо да си тръгне г-жа Мустафа", наблегна Поптодорова.

"Първо, г-жа Мустафа навършва трите си години октомври месец и тя спокойно може да "захапе" и следващата година", поясни Поптодорова. Причината за евентуално закъснение при отпътуването на посланичката на САЩ, според Поптодорова, може да се окажат предстоящите избори там. "Дали изслушването на бъдещия посланик ще бъде първата грижа на оставащите 43 дни на Сената", попита риторично Елена Поптодорова.

Та акцентира, че много рядко се е случвало да бъде удължен мандатът на американски посланик. "Има установена желязна практика там", обясни за трите години мандат още бившият български посланик в САЩ.