Ако не разберем цената на кворума в парламента, толкова по-зле за ГЕРБ, тъй като на всичките негативи отгоре само този им трябва - постоянно да се оправдават, че не управляват с ДПС и не ги подкрепя ДПС. Това отбеляза по БНР политологът Любомир Стефанов във връзка с необходимия за провеждане на заседания брой депутати - осигуряван от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и независими след излизането на БСП от парламента.

"Откакто ДПС се е появило в политиката като фактор, нито едно правителство, разчитало на неговата подкрепа, не е завършило с положителни чувства тази своя връзка с ДПС. ДПС странно, но винаги успява да излезе суха от тази ситуация, докато всичките й мними, предполагаеми и реални партньори претърпяват катастрофа. ГЕРБ и управляващата коалиция не могат да си позволят този лукс, камо ли риск.

Колкото по-отчетливо пленарна зала виси на регистрация на депутати от ДПС, толкова по-страшно ГЕРБ ще изпада в изолация и ще губи подкрепата си, която се свива, но пък и се втвърдява", коментира Стефанов.

Все повече зависимости и мрежи излизат на преден план, а това носи щети за управляващите, изтъкна политологът. "Затова всяко малко подхлъзване, концесия на плаж или ремонт на някоя сграда, знакова, забавяне на път, някакъв казус отникъде може да се окаже това, което ще подпали голямата клада", добави той.

За протестите Стефанов подчерта, че "изначалното вкопаване в позицията "искаме оставка" не остави място колкото и за носна кърпичка за преговори. По думите му всички декларативно казват, че искат диалог - и управляващите, и протестиращите, и опозицията, но никой не оставя място за диалог, за крачка назад.

Стефанов заяви, че да се плашат гражданите, че няма подготвени и ще влезем в спирала на избори след избори (социологическите проучвания прогнозират раздробен следващ парламент без ясно изразено мнозинство), не е работа на политиците.

"Ние, гражданите, сме тези, които можем и трябва да плашим нашите избраници с избори, което означава, че те не си вършат работата", категоричен е политологът Любомир Стефанов.