С кворум от 127 народни представители започна пленарното заседание в парламента днес.

Регистрацията успя от първия път, макар депутатите от БСП да не присъстват в зала и да обявиха, че се присъединяват към протеста.

В зала се регистрираха ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", "Воля" и част от независимите депутати.

Народни представители от БСП обвиниха ДПС, че поддържа кворума в парламента.

Снимка: Bulfoto

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че управляващата коалиция е работила и в по-тежък режим - преди година, когато БСП месеци наред не влизаха и не се регистрираха в зала.

На въпрос ще подаде ли правителството оставка Биков каза пред Нова телевизия: "Нашата позиция, че в момента няма да подадем оставка, не е продиктувана от това, че толкова много искаме да сме в управлението още 6 месеца. При оставка и отиване на предсрочни избори проблемът е следният - машинното гласуване отпада, парламента се разпуска. Нито един икономически и социален закон не могат да бъдат приети в рамките на служебно правителство. Това означава никакви мерки по отношение на икономическата криза. Не може да има актуализация на бюджета, за да се приложат тия мерки, нито да бъде приет за следващата година".

Според него при един такъв сценарий България ще затъне в икономическа, а най-вероятно и в политическа криза, тъй като няма гаранция, че ще бъде съставено ново правителство. Биков подчерта, че управляващите опитват да подготвят държавата за предстоящата година и да се погрижат за пострадалите от кризата.

Тома Биков е оптимист, че работата на парламента и правителството няма да е под обсада.

Месечни парични награди за четирима творци

Още със започването на заседанието Народното събрание гласува и отпусна пожизнено, в размер на 700 лв. месечно, държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата на четирима творци. Това са Антраник Шаварш Арабаджиян /Астор/ - илюзионист, "Доктор хонорис кауза" на магичните науки на БАН; Димитър Георгиев Коруджиев - писател, културен деятел и общественик; Ивайло Димитров Балабанов - поет; и Янко Христов Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител, диригент.

Решението беше взето единодушно със 111 гласа "за" по предложение на Министерския съвет.

Средствата, необходими за тези пожизнени държавни парични награди, се изплащат чрез бюджета на Министерството на културата.

На мястото на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, който вчера напусна и парламента, се закле като нов народен представител от ГЕРБ Лиляна Друмева.

Снимка: БТА