Народното събрание не събра нужния кворум, за да започне извънредното заседание, обявено за днес. По списък са се регистрирали само 78 депутати.

Председателят на парламента Цвета Караянчева даде възможност за повторна регистрация в 9,20 часа, но и след нея броят на депутатите остана същият. В парламента бяха само депутатите на БСП и ДПС. Местата на законодателите от ГЕРБ останаха празни, не дойдоха и представители на "Воля" и ВМРО.

Всички снимки от пленарна зала вижте тук >>

От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов изпратиха официална позиция, в която обясниха отсъствието си от пленарната зала:

"Причините са много, но основната е, че не желаем да бъдем фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП, не желаем да поощряваме доказаната нечистоплътност на тази партия при употребата на институциите в частна полза".

Народните представители заявяваха присъствието си в залата със саморъчни подписи, а не чрез електронната система, тъй като от септември парламентът трябва да заседава в сградата на пл."Независимост" и вървят дейности по реорганизация на работата.

Снимка: БТА

След като Караянчева обяви, че днес няма да има пленарно заседание от страна на групата на БСП се чуха викове "Оставка!". Председателят на НС на свой ред обвини левицата, че не се е погрижила да осигури кворум за днешното заседание.

Снимка: БТА

По-рано депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че народните представители от партията няма да се регистрират. Ненков обясни, че те няма да участват в заседанието поради две причини.

Снимка: БТА

Първата е, че според тях причините за свикването на парламента са "безумни". От БСП настояват правителството на Бойко Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета заради социално-икономическите мерки за преодоляване на кризата с коронавируса. И още - изслушване на министър-председателя и министъра на вътрешните работи.

Снимка: БТА

Ненков обясни, че актуализация не е необходима, защото такава е правена през април месец. Той добави, че втората причина е, че "БСП превръща парламента в арена на вътрешнополитическите им спорове".

Снимка: БТА

В дневния ред днес бе предвиден проект на решение за внасяне на законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2020 г. с оглед необходимите мерки за преодоляване на кризата от пандемията на Covid-19.

Снимка: БТА

Според предложението на левицата, НС трябва да изслуша министър-председателя Бойко Борисов и министъра на вътрешните работи Христо Терзийски "за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г.".

Снимка: БТА

Искането за извънредното заседание е на групата на социалистите.

Снимка: БТА