Българският премиер Кирил Петков планира да присъства на среща на политическите лидери на групата Renew Europe в понеделник, съобщава американската медия "Политико".

Изданието отбелязва, че това е най-силният знак, че "неговата партия "Продължаваме промяната" се готви за присъединяване към либералната група на европейско ниво".

Срещата в понеделник е предварителна и се организира преди Европейския съвет. В нея ще участват политически лидери като френския президент Еманюел Макрон и холандския премиер Марк Рюте, както и европейските комисари, които са членове на политическото семейство Renew - Маргрете Вестагер и Тиери Бретон.

Именно Макрон е инициаторът за създаването на Renew Europe, като в групата е включен и Алиансът на либералите и демократите в Европа. ДПС членува в този Алианс. Членка е била и НДСВ, но поради неплатена такса за членски внос е отпаднала от групата.

Лидерът на групата Renew Europe в Европейския парламент Стефан Сежурне има специално отношение към Петков, след като изненадващо той спечели последните избори в страната и обяви антикорупционната си програма. Петков обсъди възможността за присъединяване към групата със Сежурне през януари, по време на пътуване до Брюксел, когато се срещна и с двамата лидери на "Зелените".

Една основна пречка пред членството на българския лидер обаче остава да бъде изчистена: фактът, че Renew е дом на съперническата българска партия ДПС, чийто депутат Делян Пеевски е санкциониран по "Магнитски", отбелязва още "Политико". ДПС заседава с трима евродепутати в групата Renew в Европейския парламент, а Петков изразява своето безпокойство от този факт, защото двете партии имат различни възгледи.

По-рано Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната" и член на Изпълнителния съвет на партията коментира публикацията на американското издание пред БТА.

"Както знаете, в момента има доста динамика в политическите процеси в Европа. Има преустройство на политическото пространство и ние в момента говорим с различни групи, които са предприели контакт с нас. И естествено са от спектъра, в който и ние се виждаме- на по-дясноцентристки партии", посочи Гюров.

На въпрос, свързан с принадлежността на ДПС към групата "Обнови Европа", той заяви, че именно това са част от нещата, които обсъждат. "Когато станеш част от едно семейство, те интересува и кой друг е в това семейство, така че това са теми, които обсъждаме. Те имат значение за нас, но това е въпрос на дискусия с хората, които са ни поканили за разговори. Това са предварителни разговори", заяви председателят на ПГ ПП, след което добави, че водят разговори с различни формации.

"Не, за членство все още не сме подали заявление", заяви Гюров в отговор на въпрос дали вече има подадени заявления към европейските либерали.

Аз работя много активно, за да се разшири либералното семейство - не само в България, а в целия Европейски съюз. Смятам, че либералите са тези, които могат да направят важните промени в интеграцията на Европейския съюз. Това пък коментира пред журналисти евродепутатът Илхан Кючюк от Групата "Обнови Европа" в Европейския парламент във връзка с публикация на европейското издание на "Политико" за евентуално членство на "Продължаваме Промяната" в "Обнови Европа". Кючюк коментира темата преди началото на конференцията "Либерали за бъдещето на Европа - от конференция до европейска реформа".

"Не е тайна, че този процес беше консултиран с мен. Също не е тайна, че аз и ДПС сме казали своята позиция, че пространството на либералите трябва да бъде разширено, включително и в български контекст", заяви Кючюк и потвърди, че работят за това. Приемането е дълъг процес, който изисква подаване на заявление, формиране на структури, процес на имплементация на определени ценности, тоест тук вече трябва да започне един нов етап в отношенията ни, добави евродепутатът и уточни на въпрос, че към момента няма подадено такова заявление. "Към настоящия момент господин Петков е поканен като гост на предстоящия съвет на министър-председателите либерали", каза Кючюк.

Междувременно Кирил Петков заяви о време на дискусията "Изгубено десетилетие?" в рамките на годишната среща на Световния икономически форум в Давос, че "можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години". 

Премиерът посочи, че в годините назад не са направени достатъчно стратегически стъпки, които да не позволят нарастването на зависимостта на Европа от руския газ и които да противодействат на хибридните атаки, съобщиха от пресцентъра на МС.

Относно въпросите на сигурността и отбраната, Петков заяви, че е липсвало достатъчно стратегическо мислене за логистиката по източния фланг. Министър-председателят каза, че има проблем и с чуждите агенти, който е актуален в България. Според Петков именно всички допуснати пропуски не са дали възможност да има подобаващ отговор на енергийната криза и войната в Украйна.

Изводът е, че трябва да действаме заедно, изтъкна Кирил Петков и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от "Газпром" България успя да намери алтернативи. Той заяви, че оптималното използване на инфраструктурата в региона дава възможност за енергийна диверсификация не само на България, но и на Балканите. Премиерът Петков изрази надежда, че в края на настоящата година България ще бъде независима от руския газ и ще има много по-зелена икономика.

Министър-председателят е придружаван от началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и от съветника му по външнополитически въпроси. Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май, преминава под мотото "Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии". Форумът събира над 2000 икономически и политически лидери, интелектуалци, журналисти и експерти от целия свят, които имат възможност да дискутират широк кръг актуални въпроси, сред които възстановяване на глобалното сътрудничество, възвръщане на икономическото равновесие, борба с измененията на климата, трансформация на индустрията, иновации, управление и киберсигурност и други.