Останах изумен от коментарите и на пресата, и на партиите, защото няма резултати от проверката на прокуратурата, че МВР подслушва незаконно, заяви по БНТ главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той отрича умишлено да са били изтрити СРС-та.
Георгиев бе категоричен, че колегите му, срещу които започна разследване, по никакъв начин не са саботирали проверката на прокуратурата, както заявиха оттам. 

Вчера и вътрешният министър Петя Първанова заяви, че има информация, която по категоричен начин доказва, че в специализираната дирекция (СДОТО) не е имало саботаж, "а просто машината нещо не е работела". Според нея е много възможно разследваните служители на МВР да бъдат оневинени и да се окаже, че не са извършвали престъпления, а само служебни нарушения.

Прокуратурата образува досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу настоящия й шеф Сергей Кацаров и срещу служителя Радко Димитров, за когото има данни, че е изтрил подслушана информация.

"Ако някой от колегите ми би искал да направи някакъв проблем, би го направил много по-изтънчено. Техниката, с която ние разполагаме, не може да подслушва секретно."

Това Георгиев каза по повод твърдението на прокурорите, че служителите на СДОТО са опитали да ги заблудят, че апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, тоест да подслушва. 

За отвертката, с която по думите на Цацаров Радко Димитров е отварял мобилната техника на автомобила за подслушване, главният секретар заяви:

"Отвертката не е единственият инструмент, с който разполагат моите колеги. Визираният колега е дипломиран инженер и отвертката е по-скоро метафора. Не става въпрос за умишлено увреждане на техника или унищожаване на записи, става въпрос за аварирала техника и трябваше бързо да се действа".

Той обясни, че в онзи момент техниката е работила "по една изключително чувствителна за обществото тема" и е трябвало бързо да бъде възстановена. "Нямаше как да се получи това нещо без спешна намеса, за да не бъде изтрита информация, тази информация е препратена и е презаписана на няколко други места и е на разположение на прокуратурата", каза още главният секретар на МВР. 

Калин Георгиев отказа да разкрие каква точно е въпросната техника и кога е получена в МВР, но не скри, че тя е относителна нова.
Вчера от думите на главния прокурор Сотир Цацаров индиректно се разбра, че тя се използва от времето на ГЕРБ в управлението.

Запитан за това, че автомобилът се е водел в гаража, а е заснет от камери из София, за което също обявиха от държавното обвинение, Георгиев каза, че вероятно действително става дума за пропуск в пътните дневници.

"Но бих могъл да допусна, че става дума за случаен пропуск", допълни той и коментира, че все пак СДОТО е една от най-динамичните структури.
а всеки случай може да се намери логично обяснение", отбеляза той.

Главният секретар заяви още, че е скептично настроен към идеята за сформирането на специализирана агенция извън МВР, която да контролира Специалните разузнавателни средства.
Доколкото ми е известно, единствено в Унгария има такава агенция и тя пак е под шапката на вътрешното министерство, каза Калин Георгиев по повод предложението, дошло лично от Сотир Цацаров.