България подкрепя споразумението за бежанците, а не операцията на Турция в Сирия. Това каза в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов след среща при президента след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Министър-председателят заяви, че България настоява да бъдат прекратени военните действия.

"Само дипломацията е тази, която може да реши конфликта", каза още той и допълни, че "операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза".

Над два часа и половина продължи обсъждането при премиера, а след това и при президента операцията на Турция в Сирия.

Вече набелязаните мерки по границата ни работят идеално и няма промяна в ситуацията спрямо началото на конфликта между Турция и Сирия, като допълни:

"Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно".

По отношение на налагането на санкции срещу Турция, Борисов отчете, че страната ни ще претърпи загуби в милиарди левове от налагането на такива. Затова той се надява дипломацията да даде резултат:

"Ние имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи, така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди, така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат".

Снимка: БТА

Борисов беше питан и за направено изказване от външния министър на Турция Мевлюд Чавушоглу, който благодари от Азърбайджан на Борисов за това, че - "България подкрепя военната операция на Турция". Борисов отрече да е правил подобни изказвания:

"Аз никога не съм подкрепял операцията, а съм подкрепял споразумението с Турция и това, че Турция го спазва на сто процента с България - ясно и точно".

Снимка: БТА

Министър-председателят припомни още:

"Да не забравяме, че Турция е член на НАТО и може да поиска задействане на член 5-и, който се отнася до колективната отбрана. Тогава ще стане интересно", обобщи ситуацията той.

В работата на Съвета традиционно участваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи, ръководителите на специални служби, както и съветници на президента.

В рамките на своите заседания Съветът по сигурността анализира и прави изводи на базата на текущата информация за рисковете пред националната сигурност, като се взимат предвид и данните на специалните служби.

Каракачанов подкрепя мнението на министър-председателя, че спрямо Турция трябва да се работи със средствата на дипломацията:

"Европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем отново на топа на устата, както се казва. Така че ние трябва да си подготвим нашите мерки, да си подготвим задачите, за да предотвратим или да респектираме подобна вълна. В този момент най-малко подходящо е България да играе ролята на инициатор на санкции или остри позиции", каза Каракачанов.