Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия.

"Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България Бойко Борисов тези дни, по отношение на провежданата от турската армия операция в Сирия "Извор на мира". Турция и България са две съседни, приятелски и съюзнически страни, които активно и ползотворно си сътрудничат в много области. Осигуряването и запазването на мира и сигурността в региона е важно не само за Турция, но и за съседите й, на първо място за България". Това заяви Чавушоглу специално за БТА.

Чавушоглу е в столицата на Азербайджан Баку, където участва в международен журналистически форум на тема "Тенденции в развитието на глобалните медии - рискове и обстоятелства". Форумът е организиран от Асоциацията на глобалните медии, базирана в Анкара.

На въпрос на кореспондента на БТА как се оценява позицията на България, дипломат номер едно на Турция заяви още:

"Завръщането на бежанците в изчистените райони от терора на Кюрдската работническа партия (ПКК), Партия на демократичния съюз (ПДС) и Сили за защита на народа (СЗН), при условие, че създадем безопасност, което може да се реализира само в рамките на една зона за сигурност, е в интерес както на народа на Турция, така и на народа на България. В това отношение смятам, че ще продължим да си сътрудничим с България и занапред, както беше досега".

По думите му ясно и категорично изразената подкрепа от българския министър-председател, а също и от унгарския премиер Виктор Орбан, е много важна в момент, когато други европейски страни критикуват Турция, макар че са съюзници в НАТО.

"Използвам случая да благодаря още веднъж. Също така искам да подчертая, че операцията е ограничена, тя е насочена само срещу терористичните групировки, държим да бъдат сведени до минимум жертвите и ранените сред цивилното население", заключи Чавушоглу.