"Въпросът за служебните кабинети е открит, трябва да го говорим, защото когато е правена Конституцията, замисълът е бил те да бъдат кратки и временни и да осигурят прехода от един парламент до друг. Политическата ситуация и честите избори доведоха до злоупотреба със служебните кабинети, тези на Радев поемаха и дългосрочни ангажименти - като за новите Ф16, "Боташ", административни чистки и т. н. Така че, това можем да го говорим" - така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред NOVA предложенията за промяна в Конституцията. 

По думите е възможен разговор единствено за промяна статута на служебните кабинети, но според нея предлаганата от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС конструкция е твърде сложна. 

"Да кажем, че е дискусионно, може да се разглежда. Но не съм сигурна, че предложението, което правят колегите, е най-доброто - това президентът да избира между шефовете на ВКС, НС или БНБ, който да си назначи кабинет, а ако не го направи, с това да се заеме парламентът. Не съм сигурна, че ще проработи, но служебните кабинети, както са сега, не могат да останат", категорична бе Нинова, която се включи от Историческата поляна под връх Бузлуджа, където е за традиционния Национален събор на левицата.

Лидерът на БСП подчерта, че Конституцията не се прави на парче, а иска се спокоен разговор и подкрепа, докато с предложението за 3 март управляващите са взривили този разговор. "И не съм оптимист, че изобщо ще се стигне до промяна", изтъкна тя. 

"Не може да се подмени националният празник, не може да имаме депутати и министри с двойно гражданство, не може да се слагат ограничения на мандатите на кметове само защото не можеш да вземеш местни избори. Съдебната реформа, която предлагат, е спорна, така че това отново ще бъде димка, с която да отклоняват вниманието от съществените проблеми на България", смята още Нинова. 

Тя повтори тезата си за бюджета, че "не дава шанс за развитие на България", че "нямаме напредък по присъединяването към Шенген заради проблемите, които имаме с миграцията, и с престъпността". 

От БСП ще обявят кандидатурата си за кмет на София през септември.