Функция на изборите е това, че на ПП-ДБ се налага да работят с ГЕРБ-СДС и ДПС. Дали това е комфортно за представителите на "Продължаваме промяната - Демократична България" не е важно, защото има много работа за вършене - така депутатът Христо Петров отговори на въпрос в студиото на NOVA за съвместното управление с доскорошните им политически опоненти. 

"В продължение на две години няма нито една партия или политическа сила, която да постигне мнозинство. Това води до избора дали да си вид запалянко и да продължиш да викаш "Смърт на този или онзи", "Вие сте боклуци, крадци", което много често е и вярно, а другият начин е да се опиташ да видиш къде има неща, които би могъл да постигнеш и да ги направиш", коментира депутатът от ПП-ДБ.

"Някъде около втори клас се учи колко е 240:2. С 63-ма депутати правим колкото можем. Когато ви дадат такива инструменти, боравите с тях и правите не това, което ви се иска, а това което може", добави още Петров.

Попитан дали се чувства комфортно в тази "сглобка", както бе наречено управлението на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, той каза: "Няма никакво значение дали аз или моите колеги се чувстваме комфортно. Освен това отговорът е ясен. Въпросът е, че има неща, които трябва да се свършат от хората, които попадат на това място, избрани от народа, вместо на всяка цена да бъдеш прав, да бъдеш запалянко". 

На въпрос за думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "Те са млади, учим се на некоалиционна култура", Петров отвърна: "Там коментарите по-скоро трябва да бъдат спестени може би. Но, пак казвам, има неща, които трябва да бъдат свършени. В моите представи, след като 42 години съм бил встрани от всичко това, хората, които попадат там, би трябвало да намерят общи неща, които да гонят, да ги довършат и да доведат до нещо добро за България. Не винаги става така, защото очевидно има хора с друга причина, влезли там. Но тези, които са там, за да променят нещата към по-добро, трябва да са повече от половината". 

Относно промяната на датата на националния ни празник Петров каза, че предпочита да се съсредоточи върху това какво е 24 май. "Ако погледнем към това какво сме оставили на този свят, едва ли бихме се сетили за нещо по-голямо от българската писменост. Няма по-българско нещо. Всеки знае и какво празнуваме на този ден. Моят живот е такъв, благодарение на този ден и на това, което честваме тогава. Всичко, което макар и малко съм успял да направя в живота ми, е било свързано с българския език". 

За промените в конституцията той каза, че "очевидно има мнозинство, но няма да стане за седмица или две". "Ако има хора, които не са съгласни, може спокойно да се говори, да каже какво има да се чисти. Освен ако не се говори, за да се добият други ползи", добави депутатът.

Той изтъкна като свои успехи като народен избраник поправките в Семейния кодекс относно отпадане тайната на осиновяването. "Ако тези, които ни гледат, хипотетично си представят, че не знаят кои са техните биологични майка и баща, ще разберат, че това би било най-важното за тях. Законът не е конфликтен, просто досега не му е идвало времето. Той не е атрактивен, но касае хиляди човешки съдби", коментира Петров. Поправките в закона са доста, за да влезе в сила, разбира се, трябва да мине второ четене, което вероятно ще стане през септември, добави депутатът. 

Похвали се и с промените, касаещи Центровете за настаняване от семеен тип: "Успяхме да постигнем всяко дете да получава по 90 лева месечно, вместо 52, както е в момента. Това беше прието със задна дата".

Петров коментира и тежкия случай с 18-годишното момиче, което бе порязано по цялото цяло с макетно ножче от приятеля си. Вижте тук.