Социалисти от цялата страна се събират днес на Историческата поляна под връх Бузлуджа за традиционния Национален събор на левицата, където БСП ще отбележи 132 години от Бузлуджанския конгрес и от създаването на организирано социалистическо движение у нас под мотото "Бузлуджа за мир", съобщават от пресцентъра на партията.

Националният политически митинг, който се очаква да събере членове и симпатизанти на партията, гости от политически формации и младежки организации, ще вземат участие фолклорни и самодейни състави от цялата страна, които ще представят българското песенно богатство, посочват от партията. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд.

След приключването на събитието на Историческата поляна социалистите ще посетят връх Шипка, където ще поднесат венци и цветя пред Паметника на свободата в знак на почит към българските опълченци и воините, отдали живота си за Освобождението на България.

Честването на празника на левицата започна вчера в Стара Загора с конференция на Младежкото обединение на БСП на тема "Иновации и стартъпи в местната власт".

Във връзка с провеждането на събора от 8:00 до 12:00 часа днес ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства (МПС) автомобили над 3,5 тона по участък от пътя Габрово - Шипка. Ограничението ще е за отсечка от първокласния път между км 155+197 (пресичането с общинския път за кв. "Етър") и км 184+100 (участъка Габрово - Шипка), както и за панорамния път между връх Шипка и връх Бузлуджа, от км 0+000 до км 12+213. Алтернативният маршрут за движение на МПС над 3,5 т ще е през Прохода на Републиката - път Велико Търново - Гурково. МПС ще се пренасочват от разклона за град Дебелец към Прохода на Републиката, уточниха от АПИ. Локалният трафик в град Габрово, както и идващите от север и запад автомобили, ще се пренасочват по пътя през Трявна - Белица и Вонеща вода към пътя към Прохода на Републиката и обратно.

Досега на Бузлуджа

През 2007 г. съборът на Бузлуджа е отложен в последния момент заради продължаващите пожари в България и стремежа на социалистическата партия да не излага на риск живота на хората и природата. Решението за отлагане е взето от Изпълнителното бюро на БСП два дни преди събитието. Вместо на 28 юли празникът се провежда на 1 септември 2007 г. и на него са представени кандидатите за кметове на БСП на предстоящите местни избори.

През 2008 г. националният събор на левицата на Бузлуджа започва с ритуал в чест на боевете на Шипка по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) и 130-ата годишнина от Освобождението на България. Празникът завършва с Buzludzha Оpen - парти на открито, в което се включват стотици млади социалисти. Към тях се присъединява и тогавашният лидер на БСП и премиер Сергей Станишев. Той за кратко се проявява като диджей и поздравява младежите с денс-микс на песента "Една българска роза". По-късно Йоанна и Deep Zone изпълняват песента DJ, Take Me Away, а Станишев се включва в миксирането на парчето. Младежката програма продължава до ранните сутрешни часове с изпълнения на DJ Rossko, Balthazar, JackRock, DJ Dian и германските диджеи Da Hool, Amok и Alex Kvitta.

На събора бургаските социалисти подаряват на БСП сертификат за регистриране на звезда от шеста звездна величина в съзвездието Воловар, за "да символизира светлината, която през годините води БСП като ѝ показва пътя към себе си и към сърцата на хората".

В навечерието на събора през 2011 г. БСП успява да "запали" рубинената звезда на паметника на Бузлуджа. Автентичната звезда на сградата светва, а лъч осветява Историческата поляна под върха, на която са се събрали млади социалисти. Включването на звездата е част от кампанията "Предай звезда нататък", инициирана от Младежкото обединение на БСП, свързана със 120-годишнината на партията. Целта е да "запалят" и други младежи за социалистическата идея и да я "предадат нататък".

Председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обяснява, че са получили разрешение от областния управител на Стара Загора да разположат апаратура в паметника и при вече поставена техника ден преди събитието е получена втора заповед с отказ за достъп до сградата за избягване на инциденти. След преговори с полицията лидерът на БСП Сергей Станишев, председателят на Младежкото обединение Явор Гечев, секретарят на БСП Антон Кутев и депутати все пак са допуснати до паметника. В сградата влиза единствено техникът, който включва захранването и звездата светва. Тогава концерт на Историческата поляна под върха изнася и известният поп-изпълнител Миро, който ще пее на събора и тази година.

През 2011 г. пред членовете и симпатизантите на левицата е представен кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин.

 

През пандемичната 2020 г. вместо събор на историческия връх БСП организира национален митинг-протест "Бузлуджа 2020" на жълтите павета в столицата под наслов "Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България". Тук сме заедно, за да спасим България от мафията, заявява тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова пред множеството. Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема - едно чекмедже, пълно с пари, и един пистолет до главата ви, за да ги пазите, обръща се тя към тогавашния премиер Бойко Борисов. По думите на Нинова това са парите, ограбени от народа, и тази власт се пази по един начин - с бухалка. Преди митинга на жълтите павета на 25 юли множеството минава в шествие по столичните улици.

По-късно, на 1 август ръководството на БСП и представители на общинските и областни организации на Старозагорска и Габровска област поднасят венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа, на барелефа на основоположниците на партията и на паметника на партизаните от Габровско-Севлиевския отряд. Бузлуджа е нашата клетва пред България, коментира тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Сред изпълнителите, пели на събора на левицата през годините, са Георги Христов, Веселин Маринов, Петя Буюклиева, дует "Шик", както и Горан Брегович с неговия оркестър.