29 партии и коалиции подадоха документи за регистрация в ЦИК за предстоящия от 2 в 1 на 14 ноември. Днес в 17 часа изтече крайният срок за регистрация.

Политически партии са 22, а коалициите - 7. От тях 12 партии и 5 коалиции ще участват и в президентските избори. Окончателният им брой ще стане окончателно ясно, след като ЦИК да провери достатъчни ли са внесените подписи от всяка от партиите. 

В тези 29 партии и коалиции не са включени Инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати за президент, тъй като крайният срок за тях изтича едва на 4 октомври. Имената на всички кандидатпрезидентски двойки обаче ще станат ясни едва след 12 октомври, когато е последният срок партиите да внесат имената в ЦИК. Засега единствено комитетът, издигнал певицата Луна, е подал документите си.

За сравнение с предишния предсрочен парламентарен вот - на 11 юли, сме избирали между 15 партии и осем коалиции, или общо 23 формации. Най-голям беше напливът за изборите през април тази година, когато в ЦИК подадоха документи 39 формации.

На последния вот за държавен глава през 2016 г. са участвали 12 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитети.

В днешния последен ден на регистрацията традиционно в ЦИК се стигна до навалица от желаещи да подадат документите си. Някои от партиите се регистрираха само за парламентарните избори, а други и за тях, и за президентските.

Сред формациите, които внесоха документите си в последния ден, са БСП, "Демократична България", Национално обединение на десницата и "Атака", която ще се бори за президент.

Първи тази сутрин документите си внесоха от Националното обединение на десницата, което включва партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов. Цветанов обяви, че ще имат своя кандидатпрезидентска двойка, която ще стане ясна до дни.

Снимка: Булфото

Час по-късно се регистрираха и БСП. Те обявиха, че ще подкрепят Румен Радев, но все пак си направиха регистрация и за президентския вот.

Снимка: Булфото

"Вече имаме наше решение, подкрепяме двойката Радев-Йотова и се включихме в инициативния комитет. Искахме да имаме наша регистрация не е повод за интрига", заяви Корнелия Нинова.

Документи и за президентските, и за парламентарните избори внесоха и от "Демократична България". Те все още обмислят дали да издигнат кандидат за държавен глава, а приоритет им е вотът за 47-ото Народно събрание.

Снимка: Булфото

"Явяваме се на тези избори с обръщение към нашите избиратели - "дайте ни мандат, за да гарантираме наистина дълбока демократична промяна в страната", каза Христо Иванов.

На финала, документи в ЦИК внесе и партия "Атака". Неин кандидат за президент традиционно ще е председателят Волен Сидеров.

Снимка: Булфото

"Регистрирам се, защото няма как, някой трябва да оказва съпротива срещу здравния фашизъм и икономическия геноцид", заяви той.

Сидеров припомни, че през 2006 г. е бил на балотаж на втори тур срещу Георги Първанов.

Междувременно в ЦИК вече са архивирали данните от над 21 600 флашпамети, използвани с машините за вота през юли. Те вече са почистени и ще могат да се ползват за изборите през ноември.

Днес се появи и нов загадъчен кандидат за президент на ГЕРБ.

"Приятели, вече предполагам кой ще е основният опонент на настоящия кандидат за президент. Ако е той, то шансовете му да пребори настоящия са много, много големи", написа в социалните мрежи писателят, режисьор и политически PR Нидал Алгафари.

Той определя въпросния кандидат като истинска сензация. "Изключително ерудиран. Олицетворението на обединител. Най-добре познатата българска личност в световен мащаб. Човек с който бихме се гордели. Владее чужди езици, не само английски. Достатъчно осигурен за да не му се налага да е вторачен в държавния бюджет. Не е развеждан. Семеен с много успели деца. Дано се окажа прав и на драго сърце бих спомогнал той да спечели!", коментира още Алгафари.