Името на дипломата ни в Берн е спрягано и в Брюксел, където Меглена Плугчиева се ползва с авторитет от години.

След като Кристалина Георгиева влезе в екипа на Световната банка, от 1 януари т.г. България няма свой представител в Европейската комисия.

В началото на този месец служебният премиер Огнян Герджиков даде да се разбере, че ако след предсрочните парламентарни избори не се стигне до сформиране на кабинет, временното ни правителство има готовност да излъчи нов еврокомисар.

Герджиков припомни и негласното изискване българският представител в ЕК да е жена, за да се спази балансът в състава на комисията при първоначалното й сформиране от 2014 година.

Междувременно в Брюксел след среща с президента Румен Радев председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в прав текст, че би желал "дама да бъде следващият комисар от България".

Името на Меглена Плугчиева е много добре познато на Юнкер още от времето, когато сегашният председател на ЕК бе премиер на Люксембург. Според запознати точно посланикът ни в Швейцария има шанс да получи и важен ресор в ЕК.

8 години посланик

От 3 септември 2001 до 20 септември 2004 г. Меглена Плугчиева е зам.-министър на земеделието в кабинета на Симеон Сакскобургготски с ресори европейска интеграция и горско стопанство и за програмите ФАР и САПАРД.

После е посланик в Германия - от ноември 2004 до април 2008 г. Плугчиева е била в ръководството на БСП, депутат в 37-ото, 38-ото и 41-вото народно събрание. В правителството на Сергей Станишев е вицепремиер по европейските фондове.

От май 2012 г. Меглена Плугчиева е посланик на България в Швейцария, а от декември с.г. е назначена на същата длъжност и в Княжество Лихтенщайн.