Външнополитически президентът Румен Радев не е никакъв фактор в международен план, няма доверие в него на Запад, той е нула, това е първият български президент популист, заяви държавният глава (2011-2017 г.) Росен Плевнелиев пред bTV.

Той изтъкна, че последното обръщение на Радев освен шамар към БСП е било изключително популистко с внушението, че няма алтернатива за управлението на страната и с принизяването на основни институции като Народното събрание. Според Плевнелиев дори донякъде има противоконституционност в изказването му в частта за явно обмисляна политическа алтернатива.

"Без да му мигне окото той принизи българския парламент, принизи институциите, дори удари шамар на БСП, заявявайки, че само той бил алтернатива", каза Плевнелиев.

И обясни високия рейтинг на Радев именно с това, че е популист.

"Той допусна грандиозни провали. На Запад не е никакъв фактор, а Русия му зашлеви звучен шамар и то два пъти. Единият път беше, когато при посещение в Кремъл се озова първият президент на страна от ЕС, на който пресконференцията трая 6 минути - Радев говори 5 минути, а в едната минута руският президент Владимир Путин говори, забележете - за Бойко Борисов. Другият шамар бе тропането по масата от руския патриарх, и този акт на принизяване на българската държавност беше пуснат в публичното пространство именно от руска страна".

И добави:

"Румен Радев не ми е никакъв проблем, защото аз нямам вече политически амбиции. Но се ядосвам, защото мисля, че тъй като е нищо в международен план, той ще се опита да стане някакъв център или фактор тук в страната, стремейки се да докаже, че другите са нищо, а той е алтернатива".

По повод министерските оставки Плевнелиев коментира дали той би напуснал поста, ако беше регионален министър, както преди години.

"Категорично щях да подам оставка, ако бях на мястото на Николай Нанков. Но това не означава, че той е виновен за случая, просто е поел политическа отговорност. При управлението на БСП имаше две такива автобусни катастрофи - при Бяла и в Ямболско. Случайно министър в БСП да е подал оставка?", попита той.

В отговор на въпрос Плевнелиев каза, че с премиера Бойко Борисов се чуват на около две седмици, за да обсъждат "дългосрочни международни теми", а понякога пият кафе.

Бившият президент обяви, че няма никакво намерение да се връща в политиката, но остава да работи в България за образованието на младите, отказвайки много предложения за високи позиции в банки и институции.

Скоро той очаква да му се роди дете от новата му съпруга Десислава Банова.