"Като баща се замислям какво означава семейството ми да е в колата, докато се извършва терористичен акт - ужасяваща и нечовешка атака, а като политик и демократ си давам сметка, че досега не сме имали такава директна атака срещу институция, която е призвана да пази върховенството на демокрацията" - това коментира пред bTV президентът Росен Плевнелиев след вчерашния взрив на сантиметри от кортежа на главния прокурор. 

"Всички трябва да се сплотим, да отговорим на това, да намерим извършителите и подбудителите на този акт", смята бившият държавен глава. 

Плевнелиев критикува липсващата реакция от страна на "Продължаваме промяната" по темата, припомняйки, че досега такава има само във Facebook от страна на оттеглилата се от мястото си в парламента Лена Бориславова. Тя изрази съмнение в правдивостта на атентата.

 

Според Плевнелиев обаче, ако в ПП са истински демократи, трябва да излязат и да подкрепят усилията на властите за разрешаване на случая, а "не да се сее популизъм и недоверие". 

Иначе държавният глава е съгласен, че опитът за покушение срещу главния прокурор може да повлияе негативно на международния имидж на България, както и на приемането ни в Шенген. Самата атака той счита за "акт на мафията "в широкия смисъл на думата" и по начина, по който се възприемала от чуждестранните ни партньори. 

"Всеки смята, че мафията у нас се завръща с пълна сила. Счупихме репутацията на България за последните три години. Никой не гледа на страната ни като нещо добро. Миналата седмица, бях на икономическия форум в Делфи. Там трима министър-председатели - на Гърция, Албания и Косово, определиха България като неуправляема, изпаднала в хаос, държавата, която няма добро име и репутация и в която има силно политическо противоборство". 

В тази ситуация по думите на Плевнелиев е нужно отговорно държавно лидерство, "за да се оттласнем от дъното". Хората, които трябва да разплетат политическата криза, са Бойко Борисов и Кирил Петков, но затова и президентът Румен Радев трябва да даде "още малко време преди да започне връчването на мандатите", смята още Росен Плевнелиев. 

На въпрос има ли натиск отвън за съставяне на правителство, той отговори: "Много бих искал да има такъв, но няма, казвам го в прав текст". 

"Европейският съюз се е предал с това, което вижда у нас. България ще изгуби 10 милиарда по начина, по който е тръгнала и ще се превърне в донор на Украйна. Да бъдат така добри двете формации и да разберат какво ще правят - колективно самоубийство или правителство". 

Относно възможните партньори на ГЕРБ той каза, че сред тях не е БСП, "която се превърна в популистка партия с проруски възгледи", нито ДПС, която пък все още не изчистила "сянката на съмнение след казуса "Магнитски". 

Плевнелиев е категоричен и че изброи не бива да има през юли, защото "хората ще побеснеят, ако ги накараме да гласуват през лятото". 

"Но и не смятам, че трябва да има избори две в едно, или три в едно с референдум по време на местните избори. Ако ще се правят избори две в едно, нека да е със следващите европейски. Там има много голям смисъл и "Възраждане" да закачат референдума си". 

Според него двата варианта за правителство с първия мандат са програмно политическо или програмно експертно, като по-удачен би бил първият мандат. Не изключва и да има нов кабинет "Попов".