В коалиционните преговори - поне в следващите 9 месеца, ДПС не трябва да участват като страна. Това заяви пред БНТ президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Надявам се да има позитивен сценарий, политиците не трябва да мислят за тяснопартийните си интереси, а за държавата. България трябва да има план за много трудните и тежки времена, които се задават - още по-трудни и по-тежки от тези в момента, посочи президентът.

Отношенията между Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и лидерите на тази форма на сътрудничество между партии с общи интереси в геополитиката са неясни - няма доверие, няма диалог, ситуацията е взривоопасна. Дойде часът на Мария Габриел, тя трябва да влезе в ролята на бъдещ министър-председател, да поеме отговорност и да работи като мост между тези партньори, които много трудно се разбират, коментира Плевнелиев.

По думите му има излишно напрежение и от двете страни.

"Дай боже да се поздравим, че ще имаме преговори за коалиция по европейски - дали ще бъде коалиционно споразумение или план за действие, Мария Габриел трябва да го изкове и да намери съгласието по него", допълни президентът.

Според него разликите са огромни, но България не заслужава да изпадне във фаза на нестабилност.

"Властта е споделена и всички трябва да направят крачки назад. Без никакво съмнение без подкрепата от ДПС някои решения нямаше да минат", каза още Росен Плевнелиев.