Кандидатът за кмет на София Мая Манолова представи управленската си програма за развитие на столицата. На събитието в зала "Оборище" днес тя посочи, че е обособила 5 управленски стълба - "София - светла, умна и почтена", "София - чиста, уютна и зелена", "София - удобна и подредена", "София - с грижа за гражданите" и "София - привлекателна и заможна". Планът съдържа общо над 340 мерки, които дават решения на повече от 190 проблемa.

След като поздрави множеството гости, Мая Манолова разказа как се е стигнало до решението да влезе в надпреварата за кметския пост. Ключови в емоционално отношение са били три случая от времето й на омбудсман.

"Калоян и Мария ме потърсиха преди една година. Тя е със 100% степен на увреждания, той е шофьор. Дълги години опитвали да си преустроят жилището, така че Мария спокойно да може да се движи с инвалидната си количка в дома им. Искали да спазват правилата, да си извадят разрешителните, да следват процедурите. И така няколко години. Обърнах се към Общината и оттам ми казаха: "Има процедури. Вие не отговаряте за това!", разкри Манолова.

Същия отговор тя е получила и в още два случая - с останалата без подслон самотна майка Йоана, както и със собственик на магазин, който бил изправен пред фалит заради продължителен ремонт на улицата.

"От тези още много подобни истории разбрах, че хората очакват от мен да отговарям. И осъзнах, че аз искам да отговарям. За да съм полезна. За да им решавам проблемите. Днес аз ще дам моите отговори и ден след ден в кампанията ще направя всичко по силите си да убедя софиянци да ме подкрепят и заедно да превърнем София не просто в град на икономическите възможности, политически и културен център, а в истинска европейска столица - удобно място за работа, за живот и почивка, умен град, почтен град, зелен и красив град, град без периферия, град на младостта, с енергия и перспектива", заяви Манолова.

След това тя пристъпи към програмата, с която възнамерява да осъществи идеите си.

Снимка: Dir.bg

София - светла, умна и почтена

"Светла - защото схемите не обичат светлината. Почтена - защото липсата на корупция е най-добрата инвестиция в една държава и в една община. Умна - защото още от днес трябва да започнем превръщането на нашия град в интелигентен град", обясни Мая Манолова.

Тя ще направи всичко възможно, за да може, без да бяга от личната си отговорност, да позволи на граждани да участват в управлението на София. За целта ще бъдат въведени електронни референдуми, базирани на блокчейн технология.

"Блокчейн е не просто най-сигурната технология, а е инай-ефективната антикорупционна мярка, защото не допуска вмешателство и гарантира истинност на резултата", аргументира се Мая Манолова.

Тя възнамерява да дигитализира 90% от услугите в Общината, в това число и обществените поръчки. Така, по думите й, "всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик".

"Крайно време е да сложим точка на унизителното висене на гишета", заяви Манолова и обясни, че гражданите ще бъдат обслужвани "на едно гише, което всеки ще може да носи в джоба си и да следи във всеки момент къде се намира преписката му и кой служител я бави".

В плана е заложена прозрачност на управлението и решенията, като в реално време гражданите ще могат да следят всеки публичен разход, всеки договор, а също и гласуването на всеки общински съветник поименно.

"Така ще прекъснем хранителната верига на корупцията в общината. И ще бъде лесно да убеждавам общинските съветници от различни цветове - с аргументи, пред погледа на гражданите. А самите граждани ще присъстват на заседанията на Общинския съвет", каза Манолова.

Издигнатият от граждански организации и подкрепен и от леви, и от десни политически сили кандидат за кмет на София си поставя амбициозната задача да спре източването на общинските дружества.

"Например, към днешна дата "Топлофикация" дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв. Затова ще започнем незабавни ревизия на всички общински фирми. Столичната община и кметът ще имат активна позиция по проблемите, които "Топлофикация" създава на гражданите - надути и неразбираеми сметки, до 50% сградна инсталация, съдебни процеси, с разноски, ограбващи гражданите. Ще прекратя практиката Столична община да си събира вземанията от граждани през ЧСИ, които сериозно натоварват задълженията", категорична е Мая Манолова.

Снимка: БТА

София - чиста, уютна и зелена

По данни на Световната здравна организация, цитирани от Мая Манолова, в България умират всеки ден 39 души заради влошени показатели на въздуха. "Един автобус хора всеки ден! София е един от най-замърсените градове в България и Европа", възкликна Манолова. Според нея днес столицата ни диша трудно заради трите "К" - коли, кал и комини. Върху тези данни са базирани и планираните от нея мерки.

В дни с голямо замърсяване ще бъде ограничен достъпът на най-замърсяващите автомобили до критичните зони. Ще бъде въведен "бял билет" - напълно безплатно пътуване в градския транспорт в опасните дни.

"Такъв до момента не е въвеждан. А зелен билет за 1 лев Столична община въведе само два пъти за последните 4 години", поясни Мая Манолова.

Ще бъдат завишени контролът и санкциите срещу горенето на отпадъци, планира се и подменяна на печки на твърдо гориво с незамърсяващи уреди. Екипът на Манолова ще настояваме енергийните помощи да се предоставят единствено за отопление с ток, парно или газ.

"Ще мием улиците не веднъж годишно, преди избори, а редовно - както е записано в договорите на сметопочистващите фирми - поне 12 пъти годишно. И не само централните, но и кварталните улици", обеща Манолова и добави: "Ще разположим станциите за измерване на чистотата на въздуха заедно с гражданите - на критичните места, а не в парковете. А данните ще се публикуват в реално време."

Заявеното намерение за създаване на нови 11 парка Мая Манолова и екипът й ще осъществят, започвайки със съхраняване и възстановяване на "зелените клинове", които осигуряват свеж въздух от планината.

"Днес Витоша само визуално изглежда близо до София. В делнични дни гражданите практически нямат достъп до нея. Ще осигурим автобуси всеки ден, ще възстановим лифтовете в съществуващите трасета, ще я превърнем отново в място за отдих и спорт", каза Мая Манолова и добави, че планира възстановяването и на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина - "в съществуващите параметри с възможност за достъп на всички столичани".

Сметосъбирането и обработката на боклука в София са друга основна задача пред нея.

"Днес са най-скъпата услуга -170 млн. лв. годишно. Всеки четвърти лев от данъците на столичани отива за боклука. Чиста ли е София за тези пари? Доволни ли са гражданите? Някой попита ли ги? Не! Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя - ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Така че трябва да съобразим програмата си с този факт", смята Манолова.

Тя ще предприеме единствения възможен ход при описаната от нея ситуация - публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции.

"Потъването на парите на софиянци продължава и в завода за боклук. Скъпото гориво, което се произвежда там - РДФ - се загробва в сметището в Долни Богров. Транспортът и изгарянето му през следващите години, според предизборната поръчка на общината, ще струва 20 млн. лв. годишно. Толкова ще струва и годишната издръжка на инсталацията за горене на боклука, ако бъде изградена + още 310 млн лв. за нейното изграждане", добави Манолова и обяви, че съдбата на инсталацията ще бъде решена от столичани на местен референдум.

Снимка: БТА

София - удобна и подредена

Една от най-важни задачи пред екипа на Мая Манолова ще бъде борбата с презастрояването. Междублоковите пространства, детски площадка и паркове ще бъдат превърнати в защитени от багери зони. Собствениците на тези имоти ще бъдат обезщетявани и освобождавани от такса смет за терени за озеленяване.

Ще се акцентира върху северната част на София. Идеята е тя да бъде превърната в привлекателна зона за нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. Центъра на този нов квартал ще бъде на терена на летището в Доброславци.

Ключово е намерението инвестициите да бъдат насочвани не само към центъра на столицата, а и към зони като "Люлин", "Младост", "Панчарево". Във всеки голям квартал трябва да има културен център, спортна зала, училища и достатъчно детски градини и площадки.

Ремонтните дейности ще бъдат насочени към изграждане на канализация и тротоари в София.

"Ще спрем практиката ремонт на ремонта. Гражданите ще могат да проследяват на сайта на Общината кой прави ремонта, какъв е неговият срок и за колко пари. Ще изготвим и цялостна програма за изграждане на важните транспортни връзки - на бул. "Тодор Каблешков" до бул. "Симеоновско шосе", разширението на Околовръстния път, булевардите към Северната скоростна тангента", обясни Мая Манолова

Облекчаването на трафика ще мине през допълнителни инвестиции в градския транспорт, който да поеме придвижването на все повече столичани.

"Продължаваме развитието на метросистемата с три продължения - от Орлов мост до зала "Арена Армеец", от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от Метростанция "Люлин" до Околовръстния път", посочи Мая Манолова.

Другиет важни задачи са 5 нови трамвайни трасета и 5 буферни паркинга, свободно от автомобили движение по трасетата на градския транспорт - с бусленти и автономни трамвайни трасета, довеждащи връзки от кварталите до метрото и премахване на привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители.

"Кметът и общинските служители ще ползваме градския транспорт", обеща Мая Манолова.

Снимка: Dir.bg

София с грижа за гражданите

Детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата. Развитие на качеството и стандарта на обучение в общинските училища. Бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти в града. Изграждане и реновиране на спортната база в училищата. Възстановяване на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища.

Това са само част от намеренията за промени, които да повишат грижата за гражданите на София. Планирано е и въвеждане на общинско направление за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи. Целта е осигуряване на допълнителни приходи, които да бъдат насочени към повишаване на заплатите на лекарите и медицинските специалисти.

Достъпна среда за хората с увреждания - скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамвая, е друга част от намеренията на Манолова. Тя планира стимули за младите семейства - за раждане на първо, второ и трето дете. Промяната в София трябва да дойде и с програма за строителство на общински жилища.

"Ще осигурим пълнаубличност и прозрачност на начина, по който се отдават общинските жилища", обеща Манолова.

Подготвена е и програма за възстановяване на фасадите на исторически сгради в градския център. Ще бъде отделен и приоритетен бюджет за реда и сигурността на гражданите, като за целта ще бъдат осветени парковете с доизграждане на видеонаблюдението в тях.

Снимка: "Булфото"

София привлекателна и заможна

"В рамките на следващия мандат няма да увеличаваме данъците. Публично и прозрачно ще харчим парите на софиянци. В реално време всеки ще може да следи правените разходи. Ще подобряваме бизнес-климата чрез дигитализация на общинските услуги и намаляването на разрешителните и регистрационни режими. Ще осигурим бърза писта за стартъпи - до пет дни ще е възможно да се регистрира бизнес. Общински център ще консултира финансово и юридически млади предприемачи", обяви Мая Манолова.

Кандидатът за кмет смята да подкрепи реконструкцията на манастирите около София - т.нар. Софийска Света гора. Работи се и върху създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

Снимка: БТА