Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова днес освети още две "спешни" обществени поръчки, които Столична община бърза да реализира дни преди местния вот. Този път става въпрос за закупуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС.

"На практика тази покупка трябва да е в интерес на столичани, защото довеждащият транспорт до метрото в големите столични квартали би следвало да става именно по този начин", каза Манолова. Тя обаче подчерта, че става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат закупени, както и мотиви за това защо поръчката е формулирана именно по този начин.

"Възникват въпроси защо тези поръчки са обявени - едната на 27 август 2019 г., другата на 9 септември - и ще бъдат отворени буквално два дни преди изборите, на 23 и 24 октомври т. г., при това едната поръчка, забележете, която уж е спешна, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври 2019 г. Но с промяна в параметрите на тази процедура, столичното транспортно дружество насрочва датата на отваряне на предложенията за 23 октомври 2019 г.", подчерта кандидат-кметът.

Според Манолова няма яснота защо за най-големите столични квартали се предвижда закупуването на електрически микробуси само с 9 седящи места.

"Представете си "Люлин", представете си "Овча купел" - колко души могат да бъдат превозени в микробус с 9 седящи места. Самите условия, заложени в тези две процедури, са ограничителни, и според експерти те са подготвени за определени кандидати", каза Мая Манолова.

"Готова съм във вторник да поставя в плик името на кандидата, който ще спечели едната поръчка, която е пренасочена от 9 октомври за 23 октомври 2019 г., забележете, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения, спечелил кандидат. И второ, може би, очакването е, че непосредствено преди изборите, от една страна, въпросът ще бъде необратимо решен, а от друга страна, няма да има време за това да стане скандал с този кандидат."

Тя попита столичния кмет Йорданка Фандъкова защо продължава да използва общински ресурс в своята предизборна кампания и допълни, че очевидно е необходимо внимателно наблюдение върху въпросните обществени поръчки на Столичната община.

"Само припомням, че буквално преди дни бяха обявени - една поръчка за 500 млн. лв., друга поръчка за 50 млн. лв., а сега това е поръчка за 80 млн. лв. Всички те ще се отворят буквално няколко дни преди изборния ден. Смятам, че не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята партийна листа на ГЕРБ в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет, правейки уж неотложни и важни за работата проверки, да анонсира и да обявява кандидатите в листата, използвайки позицията си на кмет", отсече Манолова и допълни, че това не е почтено отношение спрямо гражданите на София.

Преди ден, при посещение в "Майчин дом", Фандъкова обяви, че шефът на родилното отделение проф. Асен Николов влиза в листата на ГЕРБ за общински съветници, а ден по-рано, на 19 септември, пак при посещение, този път в Първа многопрофилна болница за активно лечение - София, обяви, че кардиологът проф. Иво Петров също ще бъде съветник от управляващата партия.

"Не съм упълномощавала никоя партия да говори от мое име, нито да представя гражданската ми кандидатура като междупартийна битка. Заявих ясно, че моята битка е срещу начина, по който се управлява столицата. Моята битка е срещу модела на управление. Това беше причината зад мен да застанат граждани, граждански организации, да застанат различни партии. Ако някой иска да води междупартийна битка, между една и друга партия, може би трябва да заложи на своята листа за партийни съветници или да си издигне партиен кандидат. Аз не водя междупартийни битки. Аз водя битката на гражданите срещу начина, по който се управлява столицата и моята кауза е промяна на начина на управление на столицата", коментира Мая Манолова в отговор на въпрос на журналисти дали е съгласна със зам.-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев, че тя не може да спечели битката за София без подкрепата на социалистите.