Мярката трябва да бъде одобрена от парламентът след лятната ваканция, пише в-к „Труд".

В началото на мандата червената депутатка Корнелия Нинова направи списък с 68 лобистки текста в закони, приети при управлението на ГЕРБ, и го връчи на премиера Пламен Орешарски.

Още докато БСП бе в опозиция, соцлидерът Сергей Станишев твърдеше, че хората на Бойко Борисов са приели поне 60 лобистки нормативни акта. Очаква се техните текстове да бъдат ревизирани поетапно в парламента.

В списъка са разпоредби в Закона за горите, които позволяват сключване на дългосрочни договори с фирми за добив на дървесина. В земеделското министерство вече подготвят поправки, които ще доведат до прекратяване на тази практика.

През септември ще започнат и публични обсъждания за въздействието на Закона за управление на отпадъците върху частния сектор. Текстовете, които регламентират бизнеса със скрап, също се тълкуват като лобистки.

Докато бе шефка на екокомисията в предишния парламент, настоящият министър Искра Михайлова имаше доста резерви по нормативния акт.

Приетият в предпоследния работен ден на 41-вото Народно събрание Закон за туризма също ще бъде ремонтиран.

Според експерти, бързането било продиктувано от лобистите на големите курорти. Част от тях получиха статут на национални и имат право на допълнително държавно финансиране. Освен това категоризацията на хотелите вече е срочна и "звездите" се потвърждават на 5 години.

В плана "Орешарски" до 31 декември се предвижда законодателна дейност по общо 20 нормативни акта.