Първи изявления след връчването на мандата направиха кандидатът за премиер Пламен Николов и заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

"Парламентът в момента е пълен с противоречия. Осъзнавайки цялата си отговорност, ние бяхме при президента, където нашият канддат за премиер взе мандата. Той ще бъде в парламента и там ще представим правителство в конституционния срок", заяви Тошко Йорданов.

Кандидат-премиерът на ИТН Пламен Николов обяви приоритетите на бъдещия кабинет: "Имаме 5 първи приоритета, които са важни още от предизборната програма. Първият - плана за възстановяване и устойчивост. Вторият- предстояща Covid криза имаме, с която трябва да се справим. След това пенсиите - искаме да преизчислим всичко, както трябва да се направи. Имаме ангажименти към нашите избиратели по отношение на изборната система. Мажоритарният вот остава на дневен ред. Трябва да направим всичко необходимо така, както сме го замислили, след абсолютно правилен технически процес, да го осъществим. Особено важна за всички нас е съдебната реформа".

Николов не се ангажира със срок, в който ще представи номинациите за министри.

"Г-н Николов каза приоритетите, които са важни пред този кабинет и пред нашата партия. Искам да кажа, че огромна част от тях, знаете, са заявени като приоритети на "Демократична България", на "Изправи се! Мутри вън", дори и някой от тях - на БСП. В парламента предполагаме и се надяваме да получим подкрепа за тези приоритети. Много държим на подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Ще видим какво ще се случи в парламента. Ако припознават тези приоритети, ще гласуват за този кабинет. Ако този кабинет мине и започне да изпълнява тези приоритети и междувременно някоя политическа сила, от които ние сме получили подкрепа, от тези на които най-много държим, не я получаваме, ще приемем, че подкрепата е приключила и тогава, тъй като властта за нас не е на всяка цена, ще представим възможността някой друг да управлява", допълни Тошко Йорданов.

След това Николов и Йорданов се отправиха пеш към историческата стара сграда на НС, в която заседават депутатите. Малобройна група протестиращи пресрещнаха екипа на ИТН и кандидат-премиера и скандираха "оставка" и "еничари".

Следвани от тях, ръководството на ПГ "Има такъв народ" и номинираният за премиер Пламен Николов пристигнаха в парламента. В сградата на Народното събрание влязоха председателят на ПГ ИТН Тошко Йорданов, заместник-председателите Филип Станев, Ивайло Вълчев, Пламен Николов и Станислав Балабанов. Те бяха придружавани от група протестиращи, които скандираха "оставка".

Кордон от полицаи, осигуряваха безпроблемното придвижване на депутатите.

В момента в Народното събрание са и ПГ "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"